Депутати пропонують прикрити нульове розмитнення «євроблях»

У парламенті з’явився проект закону, який скасовує нульове розмитнення для транспортних засобів. Таке вже хотіли зробити у квітні, але невдовзі ідею згорнули. В Кабміні знову хочуть повернути збір митних платежів, акцизів та ПДВ за ввезення авто. В чому причини та з якої дати планують повернути розмитнення за старими правилами?

У пояснювальній записці до законопроекту №7418 пишуть, що «в умовах воєнного стану, коли всі доходи мають бути консолідовані для боротьби з агресором, запровадження пільг на імпорт товарів, які не є товарами першої необхідності та водночас є бюджетоформувальними, має бути переоцінено та переглянуто».

Урядовці зауважили, що з початку дії пільгового розмитнення ввезено понад 119 тисяч автомобілів з Європи, непоодинокі випадки ввезення авто преміумкласу з вартістю понад 1 мільйон гривень. 

Через це державний бюджет недоотримав 13 мільярдів гривень доходів з митних платежів. Тому законопроектом пропонується відновити оподаткування, яке було скасовано:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито;
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами.

Водночас пропонується звільнити від сплати збору до Пенсійного фонду легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

Станом на зараз проект закону в статусі «Надано на ознайомлення». 

В разі його схвалення у чинній редакції, пільгове розмитнення авто припинить діяти з 1 липня, повідомив народний депутат України Ярослав Железняк.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin