Вінничан запрошують на зустріч і кінопокази про пілігримів

«У рамках Днів європейської спадщини відбудеться кілька заходів, присвячених Camino de Santiago – паломницькій дорозі до могили апостола Якова в Іспанії. До цього культурного маршруту минулого року долучилася й Вінниця»,- каже директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені.

Про свій досвід проходження маршруту та місію з підтримки України в часи війни 15 вересня розповість Наталя Рибак – викладачка, психологиня та волонтерка з Вінниці. А 17 і 24 вересня вінничан запрошують на ексклюзивні покази неігрового фільму «Вільна людина. Проща» – про відомого письменника, мандрівника, блогера і військового Велерія Маркуса (Ананьєва). У цьому фільмі, серед іншого, важливу роль відіграє історія про його паломництво Шляхом святого Якова.

Camino de Santiago – паломницька дорога до могили апостола Якова в місті Сантьяго-де-Компостела, головна частина якої пролягає Північною Іспанією. Відомий з IX століття, завдяки своїй популярності та розгалуженості, цей маршрут справив великий вплив в епоху Середньовіччя, а зараз входить до числа пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. З початку 1980-х популярність маршруту безперервно зростає: якщо у 1978 по ньому пройшли всього 13 осіб, то в 2019 – понад 347 000. Вінниця з минулого року теж долучилася до цього культурного маршруту (проєкт Camino Podolico), однак повномасштабна війна поки завадила з’єднати Поділля із європейською мережею Шляхів святого Якова.

«Жовто-синя мушля»

Свій Шлях святого Якова Наталя Рибак пройшла цього літа в Іспанії з молитвою про українських воїнів. І вже в середу, 15 вересня, вона розкаже охочим про свою мандрівку аж до крайсвіту – мису Фіністерре. Зустріч буде цікава тим, хто має питання про підготовку до Каміно, планує пройти котрусь із ділянок, або просто цікавиться активними та осмисленими видами відпочинку.

Захід відбудеться у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» (вул. Театральна, 15) о 17:00 год. Участь безкоштовна за попередньою реєстрацією.

«Вільна людина. Проща»

Також в рамках Днів європейської спадщини у Вінниці покажуть фільм «Вільна людина. Проща» про Валерія Маркуса – письменника і ветерана російсько-української війни, який цьогоріч знову став на захист нашої країни.

У стрічці охоплюються надважливі теми для нашого суспільства: реалії війни та складнощі реабілітації; сила волі та важливість подорожувати; мовне питання та значення культури; успіх, критика та ставлення до грошей. Сюжет охоплює 2014-2020 років, та навіть з огляду на жахливі події сьогодення, він не втратив своєї актуальності.

У Костелі Пресвятої Діви Марії Ангельської (вул. Соборна, 12) заплановані два кінопокази. Умовою перегляду є благодійний внесок (250 гривень), який перерахують на благодійні фонди Валерія Маркуса та костелу. У програму також включена екскурсія підземеллям.

Під час перегляду фільму суворо забороняється знімати відео та поширювати його у вільний доступ! Трейлер можна переглянути за посиланням.

Повна програма заходів до Днів Європейської спадщини у Вінниці та форми для реєстрації – за посиланням.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin