Вінницькі волонтери з гуманітарним вантажем відвідали Балаклію

До Балаклії, у рамках роботи Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, вінницькі волонтери з організацій “Шахіна”, “Гармонія”, “Піч”, “Подільська громада” та директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук прибули в п”ятницю вранці.

“Важливо приїхати людям до людей. Ми, живучи у відносно мирній Вінниці, і уявити не можемо, що відбулося на окупованих територіях певний час, і що залишилося людям після того, як з їхньої землі пішли росіяни. Після спілкування з нами один з балаклійців сказав: “Як добре, що у нас з вами є два міста і між ними – одне серце”, – говорить директор департаменту культури міської ради Максим Філанчук.

Вінничан зустріли представники місцевої влади та волонтери, які організували екскурсію, щоб жителі центру України могли краще зрозуміти, що пережили балаклійці за час окупації.

“Нам показали місто, ми побачили, що залишили після себе росіяни. Зараз міжнародні фонди забезпечують балаклійців продуктами харчування. Але люди потребують більш дороговартісних речей, адже вони залишилися з розбитими будинками і без можливості придбати собі необхідні речі”, – розповідає керівниця фонду “Подільська громада” Олена Данілова.

На центральній площі вінницькі волонтери роздавали гуманітарну допомогу. Вона була частково адресною. Її формували ще у Вінниці, маючи перелік потреб конкретних балаклійців. Усе, що не встигли роздати вчора – у наступні дні будуть роздавати місцеві волонтери.

“Це була наша перша поїздка до Балаклії. Тепер, маючи краще розуміння, чим живе місто, з якими проблемами люди зіштовхнулися, маючи налагоджений контакт з місцевою владою і волонтерами, ми зможемо більше зробити для підтримки балаклійців”, – наголошує координаторка проєкту “Вінниця-Балаклія”, співзасновниця волонтерського центру “Шахіна” Олена Стеценко.

За місяць запланована наступна поїздка до Балаклії. Вчора місцеві жителі заповнювали спеціальну форму, де вказували, чого вони найбільше потребують. Передусім люди просили теплі зимові речі, ковдри, покривала, велосипеди, мобільні телефони, медикаменти, дитячі речі та іграшки.

“Одна маленька дівчинка підійшла і попросила книгу про дракона, бо вона дуже любить цього персонажа. Люди залишилися без роботи й у них немає можливості що-небудь купити собі чи дітям”, – розповідає Олена Стеценко.

Проте, найбільше, за словами Олени Стеценко, балаклійці потребують морально-психологічної підтримки.

“Ми ще нічого не встигли передати людям, як вони говорили, наскільки вдячні, що ми до них приїхали. Вони обіймали нас, плакали, розповідали, як жили під час окупації. Одне із запитань в заявці на допомогу: “Чи потрібна вам допомога психолога?” Велика кількість людей говорила, що їм це необхідно”, – додає координаторка проєкту “Вінниця-Балаклія”.

У Вінниці гуманітарну допомогу для балаклійців збирають у:

  • центрі реабілітації “Гармонія” ім. Р. Панасюк (вулиця Винниченка, 5),
  • артпросторі “ПІЧ” (вулиця Сковороди, 25),
  • волонтерському центрі “Шахіна” (проспект Коцюбинського, 43-б).

Вчора жителі деокупованого міста підписували листівки зі словами вдячности для вінничан і залишали там свої контакти. Тож тим, хто принесе допомогу – волонтери передаватимуть ці записки. Таким чином сподіваються налагодити тісні контакти між різними регіонами України.

“Балаклійці були 6 місяців без України. Біля них були росіяни, які розказували, що їх всі покинули і про них всі давно забули. Вони просили більше розповісти про Вінницю, дивувалися, що ми взагалі знаємо про Балаклію”, – говорить Олена Стеценко.

Нагадаємо, Вінниця стала містом-другом Балаклії в рамках проєкту “Разом”, який заснував “Культурний десант” на чолі зі співаком Колею Сергою. Акція довгострокова.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin