На Вінниччині біля місця падіння метеорита відкриють туристичний центр

Спільний туристичний проект «Астроблема – мандруємо до метеориту палеозойської ери» почали реалізувати на території Іллінецького та Липовецького районів Вінниччини. Він має на меті – створення туристичного центру відпочинку на природі на базі двох сіл – Іваньки (Липовецький р-н) та Лугова (Іллінецька ОТГ). Окрім цього, проект передбачає проведення науково-дослідних експедицій, наукових семінарів, конференцій, «зелених уроків», екскурсій та інших заходів.

«Щоб зробити цю місцевість туристично привабливою, плануємо розбудувати інфраструктуру, інженерні мережі, комунікації, санітарні зони, облаштувати місця для відпочинку та фотозони. Загальний кошторис складає від 5 до 24 млн гривень. Для наших бюджетів це не підйомна сума, тому будемо подаватимуть його на конкурс Євросоюзу. Іллінецька ОТГ виступатиме подавачем проекту, Липовецька райдержадміністрація та Іваньківська територіальна громада – як партнери», – прокоментувала перший заступник голови Липовецької РДА Ольга Дмитрів.

Громади вже підписали меморандум про об’єднання зусиль довкола спільного туристичного проєкту. Для реалізації цього задуму створена спільна робоча група, яка працюватиме над підготовкою грантового проєкту та розробкою детальних заходів щодо його втілення. Наразі відбувається внесення пропозицій, створення ескізів, різних мініпроєктів, які планують включити до загального.

Нагадаємо, що Іллінецький метеоритний кратер – це одна з найстаріших астроблем Землі. Її вік – близько 400 млн років. Вона виникла внаслідок зіткнення космічного тіла (за оцінками з масою близько 40 млн тонн і діаметром 230–300 м) із твердими породами Українського кристалічного щита. Вивільнену під час цього енергію, як стверджується у деяких публікаціях, можна порівняти з вибухом 120-мегатонної бомби. Температура сягала 4–5 тисяч градусів. Метеорит, який уже від тертя об атмосферу розігрівся до температури плавлення, після удару об землю вибухнув. Первісний кратер був діаметром близько 7 км і глибиною до 600–800 м. Це місце на Поділлі несе на собі відбиток події планетарного масштабу.


Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin