Street workout — (укр. вуличне тренування) — це масовий рух, заснований на заняттях фізичною культурою із застосуванням тренувального обладнання в громадських об’єктах, таких як шкільні двори, парки, спортивні майданчики в міській забудові. Цей вид фізичних вправ включає у себе тренування на турніку, брусах, та інших спортивних снарядах, яке відбувається на свіжому повітрі.

Саме цим цікавим видом фізичної культури у Літині займається молодий, активний та енергійний юнак – Олександр Кавецький. Свій шлях у воркауті Сашко розпочав у 2014 році з тренувань на вуличному майданчику. Уже за досить короткий час наполегливими кількагодинними тренуваннями, докладаючи чимало зусиль та енергії, самостійно опановуючи вправи з воркауту, юнакові вдалося досягти своїх перших серйозних результатів.

У скарбничці успіхів Олександра уже назбиралося кілька перемог та відзнак за спортивну діяльність. Приміром, у 2015 році на обласних змаганнях з воркауту виборов бронзове ІІІ місце, далі було І місце в командних змаганнях серед студентів Вінниці. Зокрема, у серпні цього року, Всеукраїнське об’єднання «Країна» нагородило Олександра Кавецького почесною відзнакою «За розвиток українського спорту». Також цього року Сашко отримав сертифікат тренера.

Як зауважує сам Олександр, рівень розвитку воркауту в Україні доволі непоганий і вже кілька років поспіль у Києві проводяться міжнародні змагання, де збираються представники чи не з усіх обласних центрів, щоб поділитися досвідом та показати свої досягнення.

Аби власним прикладом надихати дітей займатися фізичною культурою та цікавим видом спорту на свіжому повітрі, Олександр організував заняття для дітей віком від 7 до 13 років та юнаків віком від 18 років. Зокрема, цей гурток воркауту функціонує уже впродовж 3 місяців. Під час тренувань, а вони відбуваються на спортивному майданчику Літинської СЗШ І-ІІІ ст. №1, Олександр та його завзяті вихованці вправно розминаються, старанно тренуються та сумлінно виконують настанови свого молодого тренера, наслідують його та опановують нові елементи воркауту. Загалом, на постійній основі у групі займається 15 хлопчиків і усі вони залюбки відвідують тренування та прагнуть теж досягти таких результатів, як і їх наставник.

26 жовтня вперше в Літині Олександр Кавецький провів змагання із силового воркауту у вигляді підтягувань і віджимань між своїми вихованцями. Деякі учасники здивували своєю фізичною підготовкою. Приємно було бачити спортивний запал і азарт в очах хлопців, для них це дуже хороша мотивація для подальшого розвитку і тренувань.

Усі бажаючі хлопчаки мали змогу випробувати себе в чотирьох категоріях. Усього у змаганнях брали участь 15 вихованців.

У підсумку проведених змагань у кожній заявленій категорії було визначено по три переможця. Зокрема, у підтягуванні на перекладині І місце виборов Назар Ткачук, ІІ місце – Артем Кучерук, ІІІ місце – Богдан Обертинський, у віджиманні від підлоги І місце здобув Богдан Обертинський, ІІ місце – Назар Ткачук, ІІІ місце – Роман Красуцький, в присіданнях І місце посів Сашко Корітчук, ІІ місце – Роман Красуцький, ІІІ місце – Іван Петренко. А ось планку найкраще тримали –  Назар Ткачук – І місце, Сашко Карабуля – ІІ місце, Іван Гончарук – ІІІ місце.

Усіх переможців тренер відзначив Почесними грамотами та подарунками, які в подальшому знадобляться їм для тренувань та підтримання гарної фізичної форми.

Олександр Кавецький