Сергій Моргунов проінспектував мобільний стоматкабінет, який лікуватиме військовослужбовців на фронті

Ідея щодо створення мобільного стоматологічного кабінету, який міг би надавати широкий спектр стоматологічних послуг військовослужбовцям, які знаходяться на фронті, виникла ще восени. Тому за ініціативи міського голови та з допомогою волонтерів та підприємців було прийнято рішення облаштувати такий пересувний стоматологічний кабінет на базі автомобіля, який передала Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги.

Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що уже неодноразово були звернення від військовослужбовців щодо надання такого роду допомоги, тому було прийнято рішення переобладнати під ці потреби автомобіль швидкої допомоги.

«Для охорони здоров’я ми як закуповували спецтранспорт, так і отримували від благодійних організацій, на базі одного з таких автомобілів і вирішили зробити мобільний стоматологічний кабінет», – зазначає Сергій Моргунов.

Автомобіль обладнаний LED-світильником зі зміною кольору й температури світла, генератором, умивальником ємністю 100 літрів, рентген-апаратом, окремим хірургічним аспіратором, припливно-витяжною вентиляцією, багатофункціональною стоматологічною установкою, яка є ергономічною та забезпечує комфортні умови для проведення медичних маніпуляцій, а також двома автоклавами, які забезпечують стерилізацію медичних інструментів та іншими медичними й технічними засобами. Окрім того, стоматкабінет може працювати як від генератора, так і від стаціонарної мережі.

Варто зазначити, що завдяки устаткуванню автомобіля, медики зможуть надавати бійцям майже весь спектр стоматологічної допомоги, а також вести електронну карту пацієнта.

Переобладнанням автомобіля займався підприємець та волонтер Олександр Барановський разом зі своїми колегами.

«До переобладнання автомобіля долучився не тільки я, тому що там всередині є дороговартісне обладнання, а й різні стоматологічні компанії, які займаються стоматологічним обладнанням. Це є компанії «V-MDental», «Stomat Expert», «Юрдентал», також були фізичні особи підприємці, які також долучились до цього це Ярослав Чижман, Михайло Мелько, Ігор Макар, – зазначає Олександр Барановський. – Ці всі люди надали частинку обладнання, яку можна було вмонтувати в цей автомобіль, також присутнє моє обладнання, і за рахунок цього вдалось реалізувати проєкт».

Міський голова наголосив, що наразі важливо знайти професійну команду медиків, яка буде здійснювати виїзди на лінію фронту.

«Саме головне зараз підібрати професійну команду, яка буде виїжджати на фронт і лікувати нашим хлопцям зуби», – зазначає Сергій Моргунов.

Також міський голова зазначив, що медики надаватимуть допомогу в першу чергу для тих підрозділів, які розміщенні у Вінниці та у Вінницькій області, але сьогодні знаходяться в зоні активних бойових дій, проте за необхідності її отримають всі, хто буде в тій чи іншій частині, незалежно від регіону.

Директор МКП «Медичний стоматологічний центр» Андрій Філевич зазначив, що багато його колег з Центру вже висловили бажання приєднатись до виїзних бригад.

«Як тільки з’явилася така ініціатива міського голови, як тільки з’явився заклик до створення такого автомобіля, до мене буквально на другий день почали звертатися мої колеги: як мої працівники, так й інші стоматологи з нашого міста із питанням: коли вже їхати, – зазначає Андрій Філевич. – Ми плануємо створити декілька бригад, які будуть виїжджати й вахтовим методом проводити лікування, все залежить від тієї потреби, яка буде виникати».

Заступниця міського голови Галина Якубович зазначила, що після війни стоматкабінет буде здійснювати медичні огляди у віддалених від Вінниці населених пунктах.

«Наше завдання, щоб автомобіль працював, надавав медичну допомогу і хлопці могли пролікуватися, і, я думаю, що й надалі, коли уже буде перемога і буде мирний час, ми зможемо виїхати в села, надати допомогу, наприклад, людям похилого віку, яким важче добратися до міста, саме на місці, щоб допомога йшла до людини», – зазначила Галина Якубович.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin