Як використовували кошти у 2022 році: у Вінницькій громаді завершилось публічне представлення інформації про виконання бюджетних програм

Протягом двох тижнів березня у Вінницькій міській територіальній громаді тривало публічне представлення інформації про хід виконання бюджетних програм у 2022 році. До цього процесу долучилися виконавчий комітет та всі департаменти міської ради, які є головними розпорядниками бюджетних коштів. Прозорість і публічність бюджету – основоположний принцип функціонування фінансової системи. Таке інформування населення здійснюються щорічно відповідно до ч. 5 ст. 28 Бюджетного кодексу України. Згідно із чинним законодавством сьогодні відбулось також публічне представлення виконання бюджету Вінницької МТГ за минулий рік.

На початку заходу заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний зазначив: «Міський голова Сергій Моргунов неодноразово наголошував, ми 2022 рік пройшли стійко завдяки тому, що об’єднали всі зусилля. Бюджет у нас перейшов від стратегічного планування до операційного. Ми з вами мали нові виклики, пов’язані з повномасштабною війною, які спонукали перенаправити бюджетні кошти на інші цілі. Зокрема облаштовували укриття, працювали над підвищенням незалежності енергетичної системи. Щоб школи, садочки, лікарні працювали. Щоб фахівці департаменту соціальної політики могли допомагати як місцевим жителям, так і внутрішньо переміщеним особам. Я переконаний, що Збройні Сили України теж відчули нашу з вами підтримку. В тому числі завдяки придбанню військових облігацій».

Нагадаємо, раніше звіт про виконання бюджету-2022 заслухали і схвалили члени виконавчого комітету міської ради на засіданні, яке відбулось 9 березня 2023 року.

За словами директорки департаменту фінансів Наталії Луценко, минулий фінансовий рік був надзвичайно складним, адже вперше забезпечувався в умовах повномасштабної війни. Для стабільної життєдіяльності громади, функціонування її критичної інфраструктури довелося перейти від стратегічного до оперативного планування та, зокрема, здійснювати перерозподіл коштів задля впровадження антикризових заходів.

Як засвідчив минулий рік, пріоритетними були видатки на підтримку військових формувань та частин Тероборони, соціальну підтримку внутрішньо переміщених осіб та, власне, мешканців громади, а також заходи із запобігання наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних із російською агресією, та виконання безпекових завдань: облаштування укриттів, пунктів незламності, придбання генераторів тощо.

Основні показники бюджету: доходи – 5,7 млрд грн; видатки – 5, 2 млрд грн.
Як зазначила директорка департаменту фінансів Вінницької міської ради Наталії Луценко, видатки бюджету залишилися на рівні 2021 року. Незмінним залишалося і його соціальне спрямування. Головними споживачами бюджетних коштів були освіта, соціальний захист, житлово-комунальне господарство та транспорт.

«Бюджет 2022 року – це бюджет стійкості, бюджет для перемоги. Адже завдяки ефективному використанню коштів громади вдалося не лише вистояти і пережити непросту зиму, а й здійснити вагомі кроки націлені на подальший розвиток по завершенню війни», – наголосила Наталія Луценко.

Нагадаємо, публічні представлення виконання бюджетних програм у Вінницькій МТГ тривали протягом двох тижнів. Під час таких зустрічей очільники департаментів детально розповідали присутнім скільки та на які цілі витрачали кошти. Як підсумував заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний, прозорість та публічність бюджетних процесів у наш час пріоритет №1 як для міської ради, так і очільника громади. Вони є основоположними, оскільки Україна продовжує рух до Європейського Союзу.

«Саме публічність і прозорість дозволяє нам впевнено дивитися в майбутнє і говорити про те, що Вінницька громада є ще згуртованішою, і ще сильнішою. Ми спільно зробили дуже багато за 2022 рік, переконаний, що за 2023 зробимо не менше», – додав він.

Детальніше про перебіг публічних представлень інформації щодо виконання бюджетних програм у 2022 році дивіться на сайті Вінницької міської ради та офіційних сторінках департаментів у Фейсбуці.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin