Сергій Моргунов відвідав Український культурний центр в Карлсруе: подробиці події

Вчора, 23 квітня, міський голова Сергій Моргунов у рамках ознайомчого візиту відвідав Український культурний центр в німецькому Карлсруе. Він передав книги про Вінницю та вінницький край у місцеву бібліотеку та поспілкувався з українською громадою. Варто зазначити, що з початку повномасштабного наступу російської федерації волонтери Центру передали не один гуманітарний вантаж для України, та Вінницької громади зокрема.

Сергій Моргунов зазначив, що підтримка зі сторони Українського культурного центру дозволила прискорити процес підписання Угоди про побратимство між Вінницею та Карлсруе.

«Вчора була гарна історична подія – це підписання Угоди про побратимство між Карлсруе і Вінницею. Саме завдяки Українському культурному центру 9 місяців тому ми розпочали ці контакти. Дякую вам за активність та внесок у пришвидшення цього процесу», – зазначив Сергій Моргунов.

Також він додав, що саме громада українців у Карлсруе дозволяє німецьким громадянам дізнаватися більше про Україну. А майбутнє нашої країни зараз залежить як від українців, так і від підтримки всього цивілізованого світу.

«Ми всі хочемо найскорішої перемоги. Тоді всі українці зможуть відчувати себе безпечно у своїй країні, ми зможемо планувати майбутнє. Ми хочемо, щоб наша країна розвивалась як і будь-яка країна Європейського Союзу. А це, з однієї сторони, залежить від нас, а з іншої – від підтримки і Німеччини, і всього демократичного світу в нашій боротьбі проти російського агресора», – зазначив Сергій Моргунов.

Також очільник громади подякував представникам Українського культурного центру в Карлсруе за гуманітарну допомогу як для України, так і для Вінницької громади. Окрім того, він додав, що завдяки потужній гуманітарній підтримці світової спільноти через місяць після повномасштабного вторгнення було створено Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб, у рамках якого не один вантаж було відправлено до міст, які цього найбільше потребували.

«Я хотів би сказати, що ваша гуманітарна діяльність досить корисна в цілому як для країни, так і для нашої територіальної громади. Ми десь через місяць повномасштабного вторгнення зрозуміли, що враховуючи ту кількість гуманітарної допомоги, яка йшла до нас з різних куточків світу, було вирішено створити Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб, до якого доєднались і депутати обласної ради, і депутати Вінницької міської ради, різні благодійні й громадські організації, релігійні організації. І ми достатньо багато за цей період змогли отримати гуманітарної допомоги й переправити тим містам, які її потребують. У першу чергу це був Харків на початку загрози оточення, у Чернігів маленькими бусами перевозили вантажі сільськими дорогами. Миколаєву досить багато допомагали, коли у них не було води, тоді ми направили 22 фури з бутильованою водою. І надалі ми продовжуємо цю роботу», – каже Сергій Моргунов.

Але окрім гуманітарної допомоги, важлива увага також приділяється підтримці наших Захисників та Захисниць. Сергій Моргунов зазначив, що Вінниця продовжує працювати у цьому напрямку й тому у бюджеті громади передбачено 100 млн гривень для допомоги військовим.

«Але окрім гуманітарної допомоги виникає досить велика потреба у допомозі нашим військовослужбовцям. Це засоби подвійного призначення, такі як: певне обладнання, дрони, лопати, сокири тощо. Буквально на позаминулому тижні ми направили допомогу у три військових частини, нашим хлопцям вінничанам, які служать на фронті, а це і Національна гвардія, і Сили територіальної оборони, і 59-та окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка. За цими запитами ми постійно відправляємо їм допомогу», – зазначив Сергій Моргунов.

Очільник громади підкреслив, що кожна територіальна громада уже має визначити свій вектор розвитку у рамках післявоєнної відбудови.

«Кожна територіальна громада повинна визначатись й думати, яким шляхом ми будемо рухатись у рамках відбудови. Фактично у нас є 2 категорії міст: ті, що були під окупацією і деокуповані, які фактично потрібно по-новому будувати; й ті міста, які сьогодні прийняли найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб. Для другої категорії міст потрібно створювати відповідні умови. Якщо ми говоримо про перспективу і навчання, то тут потрібно створювати умови в дитячих садочках і школах. Далі постає питання належної охорони здоров’я. Є також багато питань пов’язаних з фінансуванням. У пріоритеті в нас, звичайно ж, підтримка наших військових підрозділів. Попри це, на сьогодні ми достойно справляємось з тими викликами, які є в цілому і в України», – каже Сергій Моргунов.

Також очільник громади передав бібліотеці Центру книжки про Вінницю та вінницький край, а також – листівки, які робили маленькі волонтери-вінничани.

«Нещодавно ми зробили ярмарок з дітьми-волонтерами. Хтось збирав кошти, щоб допомагати або батькові, або рідній людині, яка воює, або просто якісь військовій частині. І ось, наприклад, мама з двома доньками малюють такі патріотичні картинки і роблять стікери, які вам передаємо. Крім того, ми привезли вам книжки про Вінницю від наших муніципальних бібліотек – думаю, що вони стануть у нагоді, коли будете проводити уроки про краєзнавство або історію вінницького краю й міста Вінниці», – зазначив Сергій Моргунов.

Для довідки

Український культурний центр в Карлсруе, створений Німецько-Українським товариством в Карлсруе «Українці в Карлсруе» для задоволення культурних, освітніх, просвітницьких потреб українців, що проживають в Карлсруе та українців, які тимчасово знайшли прихисток в цьому місті від російської агресії. З початком повномасштабного наступу представники Центру почали активну діяльність у наданні гуманітарної допомоги Україні та підтримці українських біженців.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin