Оголошений найвищий клас пожежної небезпеки. І це ще одне страшне лихо, котре охопило не тільки нашу область.

Безсніжна зима і суха весна, а ще більше – людська безпечність і безвідповідальність стали причиною того, що зараз вогнем фактично знищується все живе. Масштабна пожежа впритул підібралася до Прип’яті, де захоронені ядерні відходи…

Тому рятувальники Вінниччини були змушені звернутися до громадян: «Не спалюйте суху траву – не спопеляйте землю!» Бо з початку року на відкритих територіях та у природних екосистемах виникло майже 700 пожеж на території Вінницької області, під час яких полум’я охопило понад 647 га землі.

Більшість випадків зафіксовано саме під час проведення весняних робіт на присадибних ділянках дачників і селян. Люди масово «наводять красу» та навмисно випалюють суху рослинність на полях і городах. Тим самим завдають клопоту вогнеборцям, які безперервно продовжують лік­відовувати численні пожежі сухої трави, очерету та сміття.

Лише за один день в області зафіксовані пожежі у Могилів-Подільському, Козятинському, Шаргородському, Липовецькому, Тиврівському, Тростянецькому та Лі­тинському районах. В останньому рятувальники приборкували полум’я одразу у двох місцях – у селах Уладівка та Петрик.

У Слободі-Яришівській Могилів-Подільського району спалювання сухої рослинності призвело до пожежі одразу у двох домогосподарствах. Полум’я повністю знищило господарчу будівлю, шиферне перекриття першого будинку на площі 20 кв.м, вікна, двері, домашні речі, двері, вікно, речі домашнього вжитку у другому. До ліквідації пожежі від ДСНС залучалося 8 чоловік особового складу та два пожежно-рятувальних автомобілі. Ймовірна причина виникнення загоряння — необережне поводження з вогнем.

Ще однієї доби рятувальники здій­снили 16 виїздів на ліквідацію пожеж в екосистемах області, на загальній площі понад 16 га.

До ліквідації даних пожеж від Головного управління ДСНС області залучалося 73 чоловіки особового складу та 17 одиниць пожежно-рятувальної техніки.

Ліквідовували рятувальники пожежу на березі Південного Бугу. Хтось підпалив сухий очерет на площі 600 кв.м. Полум’я могло перекинутися на кафе неподалік. Впоратися з вогнем вдалося тільки за 6 годин. Горів сухий очерет і біля Вишенського озера. До місця надзвичайної події було направлено чергові караули державних пожежно-рятувальних частин №1 та №4 (3 відділення, 3 одиниці техніки). Площа пожежі склала понад 3 га, виникла загроза перекидання вогню на розташовані поряд житлові будинки та 2 екскаватори, що знаходилися на території будмайданчика. Бійцям ДСНС вдалося о 14.17 локалізувати пожежу, а о 14.30 ліквідувати.

«Гаряче» було у лісі на території села Тиманівка. Два дні підрозділи тульчинських та кирнасівських рятувальників ліквідовували пожежу, яка почалася з трави і перекинулась на ліс. У локалізації пожежі задіяно 14 чоловік особового складу ДСНС, які боролися з вогнем спільно з лісівниками. Загалом під полум’ям обгоріло 2 га поля та пошкоджено 3 га лісових насаджень. Цей прикрий випадок став ще одним випробуванням для всіх, хто рятував ліс. Більшість обгорілих дерев – хвойні. На жаль, після таких пожеж врятувати їх вже неможливо. Треба буде проводити відновлювальні роботи і насаджувати нові культури.

Боролися з вогнем рятувальники і поблизу сумнозвісного Калинівського арсеналу зброї… Ось така пекельна хроніка останнього тижня.

Через бездумність «хазяїв» на Вінниччині вогонь з полів перекидався на ліси. Виникало 613 лісових пожеж, які охопили площу понад 1100 га. І це втричі більше, ніж минулого року.

Кожен акт підпалу – це злочин проти природи, за який передбачена адміністративна, а в деяких випадках — кримінальна відповідальність.

8 квітня Кабінет міністрів підтримав проєкт закону про внесення змін до Адміністративного кодексу України про збільшення штрафів за підпал сухої рослинності: за самовільне спалювання сухої рослинності – від 42 тисяч гривень для звичайних людей та від 84 тисячі для посадовців, найбільший штраф для керівників – 102 тисячі гривень. Ще позавчора штрафи були копійчаними, за підпал сухої трави — від 170 до 340 гривень. Та на позачерговій сесії Верховної Ради ухвалили збільшити покарання щонайменше у 18 разів. Тим часом палають ліси у Чорнобильській зоні відчуження, горить ліс біля мальовничого озера Синєвир, нищаться вогнем дніпровські плавні. Страждають не лише люди, а й птахи, звірі, рослини. Природа такого не прощає.

Ілона ВАЛЬТЕР