До редакції «33-го каналу» звернулися жителі села Човновиця Оратівського району Вінницької області з проханням висвітлити ситуацію, яка сталася 7 березня.

Жителі села розповідають, що голова села, будучи в стані алкогольного сп’яніння, їхала за кермом на концерт та збила двох пенсіонерок, яким більше 60 років. За словами човновичан, всі жителі обурені цим випадком, тому що очільниця села зробила все, щоб про це не було жодного розголосу.

Перша постраждала – це пенсіонерка Віра Сокур. Жінці 78 років. За її словами, їх з подругою збила голова села, але до поліції вони не звернулися, тому що чекали вибачення від головихи.

«Сусідка Ліда запросила мене до клубу на концерт. Ми йшли попід руки збоку дороги. Ніде не було світла. Але в одній хвилині я відчула звук гальма машини, потім удар і відразу падіння. Я не могла зрозуміти, що сталося, але потім побачила, що це машина. Відразу підбігли якісь чоловіки і підняли нас. Коли я встала на коліна, то побачила, що біля мене колеса — у мене був повний шок. А всі мої ноги були у синцях. Нас збила голова села Ганна Федорівна, а коли вибігла з машини, то стала кричати: «Де ви тут взялися?» У голови були приємні парфуми, але запах горілки був значно більший. Ми з сусідкою вирішили, що це свято, і нікому не розказували про те, що сталося. Нас завели в клуб знайомі, а потім син мій завіз додому. Сусідку Ліду взагалі через це забрали в лікарню. Ми думали, що голова прийде і вибачиться. Але її не було, і вона навіть не зателефонувала. Та на 4-й день вона прийшла з міліцією і заявила на моєму подвір’ї з криком: «Я ж вас не збивала?! Вас світло засвітило — і ви самі попадали?!!!» Натомість я відповіла поліції чесно, що це неправда. Люди розказують, що вона у той день пила в селі Мервена. Страх, який мене охопив, я не можу зрівнятись ні з чим. Ще до цих пір боюсь на вулицю виходити», — розповідає пані Віра.

Друга постраждала – це пенсіонерка Лідія Пенькова. Жінці 64 роки. Перед ДТП їй зробили операцію по видаленню вен з лівої ноги. Жінка також не зверталася до поліції. З її слів, відразу після 7 березня їй стало гірше і діти забрали до Києва на лікування.

– У мене ноги болять ще після операції. Але коли головиха збила, то стало ще гірше. В момент аварії я була під правим колесом. Ми йшли по обочині, і нас зачепила машина. Це була голова села. Після цього мене мої діти забрали до Києва. Але коли голова нас збила, то вибігла з криками: «Дівчата, де ви тут взялися?» Я дуже злякалася, мені було боляче, я кричала, люди позбігалися нас піднімати. Ми пожаліли жінку і не звернулися до поліції, тому що були у великому шоці і взагалі не могли свідомо оцінити всю ситуацію. Голова за кермом була п’яна, що виїхала на нас аж на узбіччя, хоч дорога була повністю вільна. Моя найсильніша травма – це образа за таке ставлення від голови. Я знаю, що вже пізно щось доводити в поліції, але ми хочемо, щоб всі знали про очільницю нашого села, — говорить пані Лідія.

Жителі села розповідають, що в день концерту, а саме 7 березня, все село бачило голову п’яною. За їхніми словами, жінка-голова весь день пила в Мервені – сусідньому селі. До села Човновиця під вечір вона добиралася разом із супроводом.

Голова села – Ганна Федорівна, жінці 64 роки. Вона заявляє, що нікого не збивала. А все, що розказують інші – брехня!

«Ситуація сталася у свято. Концерт був на 19.00, ми його готували цілий місяць. Я приїхала до клубу, переодягнулась, потім до мене підійшла людина, якій було потрібно завірити документ. А печатка була у мене вдома, тому що сільська рада – це орендоване приміщення. І я вже 30 років за кермом. Я їхала 40 км/год. У нас асфальтове покриття. От я взяла печатку і їхала в центр по прямій дорозі, потім повертаю наліво і бачу: прямо йдуть дві постаті – жінки. Вони йшли по правій стороні, а повинні — по лівій. От я загальмувала — і вони шарахнулись, а потім ще й упали. Відповідно, я злякалась, вибігла до них і почала дуже голосити (О Боже!). Ми підняли жінок, і вони сказали, що їм нічого немає. От я і почала казати людям, щоб розходились. Я лиш Ліді дала серветки, бо вона сказала, що заляпалась.

Вони пішли далі до клубу по алейці. Машиною я їх не зачіпляла. Поліція вже намагалась розібратись. До поліції звертались не ці жінки, а люди, які в опозиції до мене – це прихильники попереднього голови села. Через декілька днів після цієї ситуації до мене приїхав начальник поліції і його заступник. Поліція не завела ніякої справи, тому що підтверджень ДТП не було. Я вибачилась перед цими жінками, і ми з ними розійшлися мирно. Навіть на місці події жінки самі заявили, що вони не вдарилися і не постраждали. Я не була п’яною, тому що вдень була у церкві, а потім готувалася виступати перед селом. Я принципово не п’ю перед такими заходами», — коментує голова села Човновиця.

Софія Копач