Ми вже розповідали про братів Кучерявих із Ладижина, які є вихованцями гуртка «Основи науково-дослідницької діяльності».

На початку року десятикласники розробили ефективний пристрій для ефективного і недорогого очищення води від хімічного забруднення. Нині ж хлопці презентували новий винахід, який допоможе фермерам у 60 разів зменшити витрати препарату для обробки сільськогосподарських культур. Адже замість традиційних 300 літрів препарату знадобиться лише п’ять.

– Робота винаходу ґрунтується на принципі протилежних зарядів. Спочатку рослини треба зросити краплинами води, обробленої позитивними електрозарядами. Після цього вносити рідкі речовини, заряджені негативними зарядами. Завдяки протилежним зарядам хімічні препарати, як липучка, приклеюються до рослини. Такий метод забезпечує «прилипання» рідини до рослини. З його допомогою зменшуються витрати препаратів й відповідно вплив на навколишнє середовище, — пояснює Роман Кучерявий. — Для непростого процесу ми з братом Юрієм використали реактор, завдяки йому хімічні препарати подрібнюються на мікронні часточки. Обробляти поля раджу із застосуванням квадрокоптера. Управління ним на відстані убезпечує працівника від безпосередньої роботи з хімічними речовинами.

Роботу двійнят вже оцінили на Всеукраїнській виставці-конкурсі молодіжних проєктів «Майбутнє України» в Києві. Вона здобула перше місце, винахідникам вручили 5000 гривень премії. Керує дослідженнями братів Кучерявих керівник гуртка «Спадщина» Олександр Герасимов. А науковим керівником у роботі з ефективного внесення препаратів на рослини є старший викладач Вінницького національного технічного університету Анатолій Хомчук.

Віталіна Володимирова