Чому замість 300 відсотків доплати медики отримують фактично…10% і як чиновники економлять на здоров’ї медпрацівників — далі.

– До початку епідемії нас постійно заспокоювали, що Вінниччина – у п’ятірці лідерів відразу у кількох позиціях: і по готовності медичних закладів, і по результатах програми втілення доступних ліків, і у підписанні декларацій з пацієнтами ми перші. Чому ж маємо ось таке лідерство?

– Незважаючи на оптимістичні бравади чиновників, крапки над «і» розставив, як не дивно, коронавірус. Бо виявилося, що опорними, тільки вже по Covid-19, можуть бути навіть у першій хвилі і Шаргородська, і Тростянецька районні лікарні, які за рівнем безпеки та доступності в своїх регіонах №1, але котрі не увійшли до «десятки» опорних. А допомога медикам відбувається більше на папері, аніж насправді. Я навіть пробірками для лабораторій займаюся, бо їх немає ніде. Держава і про це не подбала. Не кажучи вже про безконтактні термометри, сумки, костюми, окуляри. Цим усім мають бути забезпечені мобільні групи медиків з первинки. Уявіть, для того, щоб зробити дослідження однієї людини, треба витратити 4 тисячі гривень: на костюми, на тести, на дорогу до Вінниці! Зараз маємо у Тростянецькому районі близько двох десятків безсимптомних випадків коронавірусу. Кілька днів тому до мене звернулася працівниця відділу лабораторних досліджень, якій відмовили у тесті на ПЛР, хоча вона була у групі ризику. Лише після мого втручання тест медику все ж зробили… Результати ми вже маємо, і вони, на жаль, невтішні. Медики в основному інфікуються в усіх відділеннях, не знаючи, що контактують з хворими на коронавірус (тільки нещодавно Вінницький департамент охорони здоров’я видав наказ перевіряти всіх, хто потрапив до лікарні з пневмонією). Так, коли вже почали виявляти нарешті хворих на коронавірус, з’ясувалося, що за період, поки не було аналізів, з 1 хворим могло сконтактувати до 20 медиків (як це трапилося у ситуації з маленьким пацієнтом з Борівки. Тепер і в Тростянецькій ЦРЛ така ж ситуація: жіночку лікували в одному з відділень, не знаючи, що вона хвора на коронавірус). Через відсутність відповідної кількості тестів (на сьогодні на 1 млн населення Україна робить 200 тестів, а європейські країни — близько 12000 на 1 млн своїх жителів). На райони видали близько 100-150 тестів, які бережуть як зіницю ока.

І найголовніше — депутатська ініціатива у 300% надбавки медикам, які лікують Сovid-19, раптом перетворилася на місцях у фактичні 10%! Як тепер втримати лікарів на роботі? Їм погрожують кримінальними справами у разі звільнень, відправляють у неоплачувані відпустки…

– Як таке могло статися? І чому елементарні заходи захисту, тести, маски для наших медиків стали на вагу золота?

– Ми автори законопроєкту №3275, Дмитро Наталуха, Альона Шкрум, Вікторія Сюмар, Ярослав Железняк, Наталія Королевська, Олег Кулініч, представники всіх фракцій та депутатських груп Верховної Ради, як і всі депутати профільного комітету організації держвлади і місцевого самоврядування, звернулися до уряду, бо обурені їх намаганнями спихнути виплату доплат медикам, задіяним у боротьбі з коронавірусом, на місцеве самоврядування, яке не буде спроможним виплатити такі доплати медикам.

Як співавторка цього законопроєкту, з представниками всіх фракцій ми досягли консенсусу про підвищення окладів медиків на 300%. А що зробив Кабмін? Вони через обласні адміністрації дали вказівку перекласти ці статті на місцеві бюджети. Хоча ми передбачали виплату цих коштів саме з державного бюджету. Більше того, на лікарні вже надійшло розпорядження від МОЗ, аби ці доплати розраховувати лише за час контакту з хворим! Що це за гроші? В одній з лікарень 8 лікарів, які контактували з хворим на коронавірус, отримають доплату в розмірі 3800 гривень на усіх! Тобто за березень медик отримає в середньому 465 грн.! Виходить, знову уряд обдурив, все вирішив перекласти на плечі місцевого самоврядування, котре і так ледве дихає від вказівок забезпечити первинку, вторинку, мобільні групи по взяттю аналізів (навіть доставку аналізів на коронавірус в обласні лабораторії мають здійснювати за свій рахунок), ДСНС та поліцію. Нам вдалось все ж відстояти 1,5 млрд грн. інфраструктурної субвенції для об’єднаних територіальних громад! Бо саме місцеве самоврядування сьогодні форпост у боротьбі з вірусом. Держава, крім трьох літаків з кількома тисячами масок та інших дрібниць, фактично нічим медиків не забезпечила. Все тримається на місцевому самоврядуванні, на волонтерах, на бізнесі.

– Виходить, на здоров’ї медиків економлять? А що ж робити медпрацівникам, якщо вони вже інфіковані?

– Відповідно до постанови КМУ №1642, від 16 жовтня 1998 року, медичні заклади мають проводити страхування медпрацівників, але, на жаль, через відсутність на це коштів не роблять цього. Між тим, благодійники і меценати (а їх вже об’єдналося у спільноті Helpdoktors.com.ua майже шість тисяч) вже зібрали більше 5 млн грн. для виплат тим медикам, хто захворів при контакті з інфікованими пацієнтами! Допомогу вже отримали 82 медики, хворі на коронавірус. Засновники благодійної спільноти Олег Гороховський, Євген Черняк та Володимир Яценко переконані, що в українців є одна чудова риса – ми можемо об’єднуватися навколо спільної ідеї або проти спільного ворога. «На шляху цього ворога стоїть армія наших медиків — професійна, щира, добра і смілива, але неукомплектована, без чітких інструкцій, ліків, засобів захисту і грошей. Вони залишаються на роботі і, ризикуючи собою, рятують нас. Ми дуже хочемо підтримати їх та їм поаплодувати, як аплодує їм весь світ, – кажуть меценати. — Але оплесків недостатньо! Ми будемо перераховувати по 6000 гривень кожному медику, який звернеться по медичну допомогу і надасть копію довідки про захворювання і доказ свого місця роботи. Перераховувати гроші будемо не пізніше наступного дня після дня звернення. До тих пір, поки не закінчаться зібрані гроші або поки не припиняться звернення за допомогою. Для цього варто звернутися за телефоном +38(050)107-30-83 і заповнити анкету».

Тому закликаю депутів всіх рівнів, волонтерів, благодійників активізувати свої зусилля для порятунку медиків. Якщо медиків коронавірус покосить перших, хто буде надавати допомогу хворим українцям? Бережімо медиків, сьогодні це наші «воїни світла» на передовій.