Ситуація на українському ринку вершкового масла найближчим часом кардинально зміниться. Насамперед на неї вплине зниження цін на біржові товари на світовому ринку, в тому числі на масло. Певний вплив матиме і девальвація гривні. Обвал валют у сусідніх країнах СНД теж зіграє свою негативну роль.

-Але поки ці чинники не позначилися на українському ринку масла, і ціни залишилися колишніми. Так, солодковершкове масло (82%) навіть трохи подорожчало і пропонується в основному по 132-135 тис. грн/тонна.Найближчим часом виробництво масла сезонно зростатиме,а попит зменшиться.Це повинно спричинити зниження і внутрішніх цін,-кажуть експерти.-Вплинути на це може очікуваний перерозподіл торговельних потоків у межах країн СНД. Тепер у Росії  вершкове масло коштує $4,4 тис./тонна, а це означає, що білоруські експортери  шукатимуть для свого товару ринки збуту там, де Україна ще нещодавно продавала своє масло за високою ціною. Козирі в конкурентній боротьбі на цих ринках – у Білорусі, хоча б тому, що у неї немає проблеми з логістикою.

Можна припустити, що до кінця квітня ціна на вершкове масло знизиться. Внутрішня ж ціна залежатиме від експортної та від рівня девальвації гривні.

Валентина Лісова