«До кінця року плануємо розробити та затвердити Комплексну програму «Безбар’єрності», – Міський голова Сергій Моргунов

У Вінниці днями відбулось виїзне засідання Ради безбар’єрності. Захід пройшов під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі Олени Зеленської. Серед іншого, Перша леді відзначила, досвід Вінниці у створенні безбарʼєрних маршрутів та зупинок тролейбусів і трамваїв у комплексі із закупівлею низькопідлогового транспорту.

В центрі уваги присутніх був план дій реалізації Стратегії безбар’єрності, яку вже має держава. Все для того, аби створити доступний простір для життя українців, чимало з яких нині повертаються із війни додому зраненими.

Відкрив засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який відзначив, що усунення суспільних бар’єрів надзвичайно важливе в умовах триваючої війни і має бути пріоритетом уряду. Ці завдання можливо вирішити лише об’єднуючи зусилля влади, громадянського суспільства та бізнесу.

А перша леді Олена Зеленська під час вступного слова підкреслила, що у громадах мають з’являтися все більше прикладів безбар’єрних рішень.

«Доки триває війна, людей, які потребуватимуть протезування, на жаль, ставатиме більше. Це означає, що ваша робота набуває ще більшої важливості. Зараз ми точно знаємо: безбар’єрною має стати вся країна. Це має бути весь наш простір. Фізичний, коли зручність не закінчується разом з інфраструктурними змінами. І простір ментальний, коли можливості не обмежені ніде, ні в чому», – акцентувала Олена Зеленська на засіданні.

Перша леді відзначила, зокрема, досвід Вінниці у створенні безбарʼєрних маршрутів та зупинок тролейбусів і трамваїв у комплексі із закупівлею низькопідлогового транспорту.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів, що команда громади працює вже більше 15 років над удосконаленням інфраструктури таким чином, аби врахувати потреби всіх груп населення.

«Зручно має бути і молодим батькам, і людям літнього віку, і, найважливіше, нашим оборонцям, які повертаються пораненими з фронту.
Ми будемо продовжувати покращувати транспорт, тротуари, підтримувати Центр реабілітації ім. Раїси Панасюк «Гармонія», розвивати інклюзивні центри та інклюзивну освіту… Ці питання завжди в нашому порядку денному», – написав на своїй сторінці у фейсбуці очільник громади.

Як зазначив Сергій Моргунов, вже до кінця поточного року у Вінниці планують розробити та затвердити Комплексну програму «Безбар’єрності».

«Міська програма буде опиратися на державну Стратегію безбар’єрності. Ми розуміємо і підтримуємо всі 360 пунктів із цього документа. І робота, насправді, вже триває. Вінницька громада – має бути комфортна, безпечна та доступна для всіх. Особливо, враховуючи виклики часу. Це одне з наших головних завдань», – зазначив Сергій Моргунов.

В заході також взяли участь Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, заступник Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний, член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий, начальники Вінницької, Житомирської, Тернопільської обласних військових адміністрацій, представники інших органів влади, громадянського суспільства, міжнародних організацій.

На засіданні були представленні нові проєкти Міністерств, зокрема, такі як:

  • «Раннє втручання» – спрямована на допомогу родинам, які виховують дітей із порушенням розвитку;
  • «Активні парки: локації безбар’єрного дозвілля» – передбачає створення спортивних локацій, в яких на регулярній основі будуть проходити фізкультурно-оздоровчі заходи, в тому числі з адаптивного спорту;
  • «Розвиток спорту для ветеранів» – в межах якого планується залучити до активного способу життя ветеранів та членів їхніх родин, які разом складають близько 15 відсотків всього населення України, зокрема, через розвиток інфраструктури адаптивного спорту.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin