У Вінницю з ознайомчим візитом прибула делегація представників міських рад Миргорода, Хотина, Тростянця та Чорткова

Сьогодні, 3 серпня, у Вінницю з навчальним візитом прибула делегація представників міських рад Миргорода, Хотина, Тростянця та Чорткова. Колеги з інших громад планують перейняти досвід Вінниці в контексті впровадження Європейської Енергетичної Відзнаки (ЄЕВ), позаяк питання енергозбереження в Україні залишається актуальним.

Як зазначив заступник міського голови Сергія Матусяк, енергоефективність виходить на перший план у довгостроковій перспективі в усій Україні не лише на тлі війни, а й в контексті майбутнього вступу України до Європейського Союзу. Тож потрібно виховувати культуру ощадного споживання енергоресурсів. Для того, щоб досягнути успіху, Вінниця затвердила план заходів на найближчі чотири роки за напрямом “Європейська Енергетична Відзнака”.

“Він передбачає скорочення витрат і втрат в системі централізованого теплопостачання через покращення ефективності обладнання, оптимізацію процесів експлуатації та утримання, професійну підготовку персоналу тощо. Розробляючи такі документи, ми залучаємо не лише експертів у галузі енергоефективності та інших сфер, а й думку громадськості. В цьому напрямку ми працюємо вже не перший рік і чимало проєктів реалізували спільно, з урахуванням побажань містян. Архіважливо працювати прозоро і спільно з людьми. Головна мета, щоб люди були небайдужі до того, що відбувається в місті, – говорить Сергій Матусяк. – Останні роки вся Україна мала досвід боротьби з різними труднощами: пандемією, зараз триває повномасштабна війна. Але попри всі виклики ми прагнемо стати частиною Європейського Союзу. З підтримкою закордонних партнерів ми досягнемо своєї мети. Візити інших громад дуже допомагають знайти спільні точки та загальне розуміння майбутнього, яке ми плануємо будувати”.

Директорка департаменту відновлення та розвитку Вінницької міської ради Ольга Ремешевська зауважила, що свій шлях до впровадження ЄЕВ Вінниця почала понад десять років тому. Нагадаємо, у 2015 році Вінниця стала першим містом в Східній Європі, якому вдалося успішно пройти відповідну сертифікацію та отримати Європейську Енергетичну Відзнаку. Станом на 2019 рік Вінниця успішно пройшла міжнародний аудит, підтвердила сертифікат та здобула “Срібну відзнаку”. Нашою найкращою практикою став успішний розвиток велосипедної інфраструктури.

“Досягнення потрібно постійно вдосконалювати. Це системна робота, яка стосується освітлення, термомодернізації комунальних закладів, розвитку вулично-шляхової мережі, створення велоруху. За один рік охопити всі ці напрямки комплексно неможливо, адже вони потребують великих фінансових ресурсів. Наразі наша мета – здобути «Золоту відзнаку» і, сподіваюся, чотири наступні роки будуть продуктивними. Вже у вересні відбудеться черговий аудит, який має підтвердити наш теперішній статус. Втім, щоб досягнути «Золотої відзнаки», нам потрібне мирне життя та Перемога, – сказала Ольга Ремешевська. – Сподіваємося, що цей візит буде корисним для колег і вони зможуть якісно використати наш досвід у розвитку власних громад в контексті європейських стандартів”.

Заступниця виконавчого директора Асоціації “Енергоефективні міста України” Мар’яна Приступа розраховує разом з колегами отримати максимум корисної інформації, яка допоможе впровадити нові ефективні рішення в своїх громадах. Протягом двох днів представники Чернівецької, Тернопільської, Полтавської та Сумської областей побувають на ознайомлювальних екскурсіях Вінницею, де впроваджені заходи з енергоефективності. Це індустріальні парки, підприємства, які займаються відновлювальними джерелами енергії – сонячними батареями та котельнями.

“Ми приїхали перейняли досвід Вінниці, оскільки це місто наш багаторічний партнер в організації практичних проєктів. Тут є кілька міст, які є послідовниками Вінниці в організації впровадження ЄЕВ. Впевнена, що Вінниця дасть фору багатьом, адже за успіхом цієї громади стоїть багаторічна та системна робота як керівництва міста, так і підрозділів, які відповідають за енергетику, екологію, транспорт та розвиток громади”, – зауважила вона.

Варто додати, що Європейська Енергетична Відзнака стала каталізатором для тісної співпраці з закордонними партнерами. Так, у 2011 році було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Державним секретаріатом економічних питань Швейцарської Конфедерації та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Виконавчим комітетом Вінницької міської ради, Комунальним підприємством ВМР “Вінницяміськтеплоенерго” щодо надання технічної та фінансової допомоги для Проєкту з енергоефективності у м. Вінниця. Метою цього меморандуму було покращення інфраструктури міста та його енергоефективності.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin