Її довжина її 806 км (друга після Дніпра), вона бере початок на Поділлі і впадає до Бузького лиману Чорного моря. Протікає західними, центральними і південними областями нашої держави -Хмельницькою, Вінницькою, Кіровоградською, Одеською та Миколаївською – через зони лісостепу і степу.

Цікаву пропозицію щодо зміни назви Південного Бугу висувають члени Вінницької обласної організації «Зелений світ».

– Для візантійців наша річка була Гіпаніс, а для слов’ян — Бокг, – розповів Валерій Кульматицький, голова ВОО “Зелений світ”. – У літописах слов’янської доби Південний Буг йменували БОГ. Наприклад, у 1377 р.: «…йде борзе по ми и сгони их (берендеїв) зарекою Бог». Інший літопис: «Приидоша межи Бог и Днестр и седоша тама».

На санскриті бог (бхагу) – «той, хто наділяє добром». Давні мешканці Побожжя вважали, що ця ріка несе людям добро. Поділля – перлина України! Багата родюча земля колись вразила турецького мандрівника Евлія Челебі: «..станеш ногою на землю, а з неї мед тече (рої земляних бджіл). В лісах повно дичини, а в ріках риби. Біля кожного села є ставочок з млином і люди мають і воду, і рибу, і борошно”.

– А як ріка Бог перетворилась у Південний Буг?

– Царський уряд доручив російському геологу Володимиру Ласкарєву дослідити геологію Побожжя. Не знаючи фонетики польської мови, він помітив, що на польських картах є дві річки з «однаковою», як йому здалося, назвою і переіменував річку Бог в Південний Буг. Це сталось у 1914 році через елементарну неуважність! Якби він вивчив більш давню карту француза Ґійома Левассера де Боплана, якого вважають засновником української картографії, то помітив би на його карті 1637 – 1648 року назву річки Бог Руський.

Більшовикам, що прийшли до влади в 1917 році, слово Бог було ідеологічно ворожим. І назва річки Південний Буг залишається вже більше століття. Настав час відновити історичну справедливість! «Подільське екологічне товариство» з міста Хмельницький вже давно виступає за повернення нашій річці історичної назви Бог. Вінницька обласна організація “Зелений світ” підтримує ідею хмельничан. І звертається до органів державної влади з проханням допомогти у перейменуванні Південного Бугу на Бог.

“Подільське екологічне товариство”, м. Хмельницький, і Вінницька обласна організація “Зелений світ” разом з депутатом Вінницької обласної ради Володимиром Барцьосем ініціюють круглий стіл для обговорення повернення Південному Бугу історичної назви Бог згідно літописів і карти Гійома Левассера де Боплана. Приєднуйтесь 3 грудня о 13 год. в академії неперервної освіти біля башти! Тел. 068 215 51 44, Валерій Кульматицький.