Того дня депутати збиралися на засідання координаційної ради для того, щоб обговорити формування сприятливих умов для активізації та розвитку туризму. А те, що відкрилося їхнім чиновницьким очам справді неабияк вразило!

Три великі колекції прикрас стали основною родзинкою екскурсії. Перша — найстаріша з тих, що знайдені в Україні колекція ювелірних прикрас бронзової доби . Розкопали скарб у Гордіївці на Крижопільщині, де ще у давнину виявили 40 курганів, де були поховані тодішні аристократи. Чорні археологи розграбували їх давно. Але те, що нині у колекції музею — все вражає. Розграбовані були давно. Там була похована аристократія. Ця колекція відома тому, що було знайдено найбільшу колекцію давнього бурштину.

Друга колекція — часів сарматів. Вона по праву входить у ТОП 10 найбільших відкриттів на території України і дуже відома за кордоном, бо вперше в історії археології знахідку з дописемної доби вдалося прив’язати до конкретної історичної постаті – до царя Інісмея, котрий правив усіма сарматами. Курган у Порогах на Ямпільщині взагалі ніяк не проглядався на грунті. Виявили скарби випадково, під час прокладення водо-зрошувальної системи. На всіх знайдених речах був особливий знак — тамга – на зразок особистого підпису. Інша людина не мала права носити такий знак. Одяг у царя був шкіряний, червоного кольору. Бо прийшли сармати з Ірану, де поклонялися Сонцю. З іншого боку на червоному не так видно кров, коли ти поранений. Інісмей відомий тим, що підкорив Ольвію. Поряд — багате поховання його дружини чи наложниці з золотими прикрасами.

Третя колекція — 31 кілограм срібла. Ці речі — столове начиння, кубки, посуд, зберігалися з періоду революції 1917 року до 80-х років минулого століття на даху одного з будинків вулиці Соборної. Коли будівля стала аварійною і її почали зносити, з даху впала скриня зі сріблом з палацу Грохольських. Колекція виготовлялася в різний час. І об’єдналася у маєтку Грохольських на Пятничанах. Кубок, котрий був отриманий під час кінних перегонів деформований. Так, як і велика срібна супниця. Але все інше — у чудовому стані, дбайливо збережене.

Краєзнавчому музею минулого року виповнилося 100 років. Має 20 залів. Протягом екскурсії депутати оглянули тільки кілька залів, зате вражень вистачить на довго!

Чого тільки вартий кістяк мамонта Вінні, котрий був знайдений у 1961 році на полі поблизу Ольгополя Чечельницького району! Таких кістяків на всю Україну тільки шість.

А ще на території Вінниччини відомі понад 400 трипільських поселень. І розкопані тільки два поселення біля Ворошилівки та Кліщіва у Тиврівському районі. Але навіть з цих двох поселень було добуто дуже багато експонатів трипільської кераміки, перші серпи, ножі, ткацькі верстати. До слова, Трипільська культура — це 6 тисяч років тому! Нещодавно археологи розкопали у Шаргородському районі поховання молодої жінки тієї прадавньої епохи. Їй було 35 років, вона мала довгу косу, про що свідчить гребінець, котрий був похований разом з нею. Предки клали гребінець там, де закінчувалася коса.

Ще одна цікавинка знаходиться у с. Жорнищі на Іллінеччині. 400 мільйонів років тому сюди впав астероїд. Згодом люди навчилися виробляти зі спеченої космічним вогнем глини найміцніші жорна, котрі славилися далеко за межами Вінниччини.

І, звичайно ж — чудова колекція стародавньої зброї як свідка історичних подій на Поділлі. Пістолі, рушниці, бронзові сокири, палаші , шпаги і навіть меч королівства Ашанті. Чимало експонатів потрапили сюди контрабандою. Їх намагалися перевезти до Москви, на аукціони… Про все це натхненно розповідав науковий співробітник музею Євген Тичук

Загалом Вінниччина має 4330 пам’яток культурної спадщини і 108 музеїв, котрі мають про що розповісти. Не вистачає тільки грамотної туристичної інфраструктури, котра могла б забезпечити до бюджету не малі надходження. То ж депутатам є над чим поміркувати.