Представники громадської спілки “Місто змістів” відвідали тренінг з профілактики професійного вигорання для громадських діячів

У Вінниці вже п’ять років діє громадська спілка «Мережа організацій громадянського суспільства “Місто змістів”» та сприяє ефективній взаємодії між владою та громадою Вінниці. Нещодавно представники та представниці Мережі взяли участь у тренінгу з профілактики професійного вигорання, щоб не втомлюватись від напруженої діяльності та мати сили й натхнення продовжувати свою громадську діяльність на користь громаді.

Робота з великою кількістю людей, понаднормове навантаження, мультизадачність та багато інших стресових факторів є негативними передумовами, що спричиняють вигорання. Важливість збереження внутрішніх ресурсів в наш час є актуальною потребою в професійній діяльності фахівчинь та фахівців будь-якої сфери, особливо громадських активістів та активісток. Беручи до уваги умови, в яких нині перебувають українці, шанси вигоріти зростають у кожного. Професійне вигорання може призводити до негативних наслідків як для конкретної людини, так і для розвитку організації в цілому.

Тому, з 10 по 13 серпня у мальовничих Карпатах в селищі Славське 20 учасників та учасниць тренінгу відновлювали власні сили та розвивали навички стресостійкості та стабілізації психоемоційного стану.

Керівниця проєкту, перша заступниця голови ГО «Освітній простір 2.0» Олена Солоїд зазначає: «Програма тренінгу побудована на основі багатовимірної моделі BASIC Ph, яку також називають «мостом над прірвою». Спільні цінності, наповнення позитивними емоціями, взаємопідтримка та залученість у спільнотворення, творча робота, мисленнєва та фізична активність супроводжували протягом цих днів та дали можливість учасникам віднайти додаткові стратегії резильєнтності. Учасники та учасниці змогли відчути себе частиною чогось більшого, зрозуміти спільні цінності та відновити власні сили. Одним з завдань тренінгу було показати на практиці значення work-life балансу та навчити самодопомозі».

Перший день тренінгу було присвячено розумінню сутності та проявів професійного вигорання, визначенню основних факторів, що цьому сприяють, знайомству з симптомами та причинами вигорання. Особливу увагу було приділено створенню підтримуючого середовища, співпраці з колегами.

Другий день дозволив зрозуміти роль стресу в професійному вигоранні та життя у балансі. Учасники дізнались про моделі збереження свого ментального здоров’я та стратегії запобігання емоційному вигоранню. Опрацювали техніки саморегуляції, прийоми самодопомоги та емоційної стабілізації в стресових ситуаціях.

Третій день було присвячено цінностям як основі внутрішніх ресурсів для збереження працездатності та подолання стресу, знайомству з концепцією інтегрованого благополуччя для громадської роботи та особистого життя, відновленню емоційних ресурсів.

Учасники та учасниці також були залучені у співтворення активного відпочинку. Зокрема, додаткові активності розпочались з тимбілдінгової сесії. Вечір настільних ігор, майстер-клас з пошуку ресурсів за допомогою метафоричних асоціативних карток, кавовий живопис, гра «Світ громад», психологічна підтримка, організація тренінгової пошти, а також вправи-енерджайзери під час навчання допомогли створити неповторну атмосферу, творчий настрій та подарували натхнення учасникам та учасницям. У додаткові активності після навчання увійшли також екскурсії з неповторними краєвидами українських Карпат.

«Гордість бере за те, що попри всі складнощі, виклики та проблеми в суспільстві та житті, існує справді цінне та дуже важливе – Мережа ОГС «Місто змістів». І не просто живе, а спільнотвориться, розвивається, наповнюється, об’єднує супер класних людей та реалізує мегаважливі проєкти. Останні дні я провела в оточенні неймовірних людей, отримала дуже важливі в сьогоденні знання про відновлення, work-life balance, моделі та техніки, а також усвідомила, наскільки важливими є цінності в моєму житті. Все це було приправлене чистим гірським повітрям та спогляданнями наживо краєвидів, які ніби ожили з Pinterest. Дуже намагатимусь знаходити сили та ресурси, щоб долучатись до творення Мережі та розвитку Партнерства, бо це як діти, які родились та ростуть на наших очах, і ти не можеш не вкладатись в їх розвиток» – зазначає учасниця тренінгу Валентина Ткачук.

Тренінг з профілактики професійного вигорання є частиною проєкту «Зміцнення організаційної спроможності громадських організацій у Вінницькій громаді». Метою проєкту є посилення сталості й самозарадності українського громадянського суспільства через покращений доступ до різноманітних послуг і сервісів, які надаватимуться інфраструктурними організаціями. В рамках проєкту вже було проведено виїзний тренінг для тренерів – представників та представниць ГС «Мережа ОГС «Місто змістів», що відбувся 18-21 липня 2023.

Попереду – проведення міського форуму для комунікації громадянського суспільства та органів влади, тренінги та консультації з нарощування організаційного потенціалу громадських організацій, муніципальна школа громадського активіста та інші заходи.

Тренінг з профілактики професійного вигорання створено ГО «Освітній простір 2.0» у партнерстві з громадською спілкою «Мережа ОГС «Місто змістів» та КП “Інститут розвитку міст” за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства, що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin