Все почалось з того, що вінничанин Віталій Гуменюк придбав підвальне приміщення у триповерховому будинку 1906 року спорудження в центрі міста.

Свого часу тут існувало кафе «Альмендо», але вже довгий час воно було закритим й приміщення занепадало. В цьому місці пан Віталій вирішив облаштувати паб.

Але коли робітники знімали старі шари штукатурки та підлоги, натрапили на під­земний хід. Невдовзі з’ясувалось, що він має глибину півтора метра й веде під вулицю Магістратську. Має три арки. Тунель впирається в стіну будинку, де його замурували. Що далі — треба вивчати.

Про свою знахідку вінничанин повідомив в одну із груп у соцмережі, яка присвячена історії міста. Учасники відповіли, що колись у тому ж приміщенні проводили дослідження та експедиційні розвідки й знали про наявність підземель.

Мурований хід Віта­лій хоче обов’язково зберегти, адже впевнений, що він стане окрасою його майбут­нього пабу. Й хто знає, може, під час ремонту з’являться нові сюрпризи у вигляді підземель.

Додамо, що Віталій Гуменюк має кілька ресторанів та кафе у Вінниці. А ще він перший, хто у місті започаткував прогулянки на гондолі. У квітні цього року, коли вирішив розширити парк авторських гондол, до Він­ниці спеціально приїжджав чеський інс­пектор суден і плаваючих засобів. Він займався експертизою та видав сертифікат на масове виробництво.

Віталіна Володимирова

Віталій Гуменюк
Єрусалимка приховує чимало таємниць