Історики кажуть, це точна копія румунського замку Влада Цепеша, який став прообразом Короля Вампірів. Збудований з граніту у стилях бароко та модерн. Тут жодного однакового вікна, а дах вкритий таврованою черепицею.

Деякі ж переконані, що в цьому маєтку провадили жорстокі досліди на тваринах, а мертвих спалювали в крематорії. Нині двісті квадратних метрів сховались у чагарниках й потопають у смітті…

– Майже 120 років тому цей особняк збудувала родина відомих цукроварів Ярошинських на зразок того, який збудований в Карпатах, в якому жив граф Дракула. Під час окупації тут жили німці. При СРСР тут була бактеріологічна лабораторія, в якій провадились таємничі досліди над тваринами, а саме, досліджували хвороби – сибірку, лептоспіроз, туберкульоз, отруєння. Пізніше вони спалювались в крематорії. Це дуже таємнича споруда, яка мала привабливий вигляд. Її хотів багато хто привласнити. Були охочі і з керівництва району, й іноземці, які хотіли розібрати замок і перевезти в інше місце… Але тавро таємничої лабораторії всім відбило бажання, – розповідають місцеві жителі та історики. – Ходили чутки, що свого часу замок таки придбав росіянин й перші роки його доглядали. Але нині власника нема, тут розруха, лише пір’я та облуплені стіни восьми кімнат. А ще існує міф: хто торкнеться кам`яних брил – матиме неймовірну міць, бо, мовляв, до них близько ста років тому – ще дитиною – приклалася майбутня олімпійська чемпіонка Марія Ковач.

Гніванчани впевнені: “маєток Дракули”, який зовсім нещодавно отримав свою назву від місцевих, має право на життя й втомився від руйнації вітром та дощем. Якщо будинок реставрують, то у місті з’являться перші туристи й не обов’язково треба буде їхати аж до румунського Брану.

Віталіна Володимирова