У Вінниці обговорили відновлення конкурсу проєктів інститутів громадянського суспільства

Це стало темою обговорення, 4 вересня, під час «круглого столу» за участі представників громадських організацій та Вінницької міської ради. На порядку денному стояло два основних питання: доцільність проведення конкурсу проєктів інститутів громадянського суспільства (ІГС) під час воєнного стану та, у разі позитивної відповіді, – умови, терміни та обсяги фінансування. Нагадаємо, у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням конкурс став на паузу. Тепер міський голова Сергій Моргунов дав дорученням його відновити. Акцент робитиметься на проєктах для підтримки ветеранів та їхніх сімей, заходах для дітей та людей із інвалідністю.

Як зауважила директорка департаменту правової політики та якості Вінницької міської ради Людмила Григорук, інститути громадянського суспільства мають потужний вплив на розвиток громади та держави в цілому. «Зважаючи на це, та розуміючи, що ІГС – це ланка, яка об’єднує владу і громаду. Одним із дієвих інструментів співпраці є проведення конкурсу проєктів ІГС, яким надається фінансова підтримка з бюджету громади», – зазначила вона.

Такий конкурс Вінницька міська рада проводить з 2011 року. Протягом десятиліття громадським організаціям вдалося реалізувати 125 важливих для суспільства соціально-культурних проєктів. Усі цьогорічні пропозиції – переможці конкурсу можуть бути реалізовані протягом 2024-го.

Департамент правової політики та якості ВМР розробив відповідні зміни до Програми проведення конкурсу та Порядку використання коштів, передбачених у бюджеті ВМТГ на її виконання. Із ними присутніх ознайомив заступник начальника відділу департаменту Володимир Хорошев. З його слів, за результатами опитування на Google-платформі більшість представників ІГС підтримали необхідність впровадження конкурсу. Визначились і з пріоритетними напрямами, на виконання яких мають бути спрямовані проєкти в умовах воєнного стану та по його завершенні. Це підтримка ветеранів та людей з інвалідністю, патріотичне виховання молоді, волонтерство тощо.

Крім того, представникам інститутів громадянського суспільства запропонували обрати варіант участі у конкурсі 2023 року: подавати свої пропозиції офлайн, як було раніше, або у сучасному форматі онлайн на державній платформі «ВзаємоДія» – за єдиними правилами та уніфікованими формами документів.

«Цифровізація – незворотній процес. Тому, якщо існує платформа треба її підтримувати. Вінниця – сучасне місто, яке є лідером із впровадження новітніх сервісів. Тому, я думаю, що і громадські організації зможуть достатньо підготуватися для їх використання», – каже керівник громадської спілки «Мережа організацій громадянського суспільства «Місто змістів» Максим Студілко.

Для тих, кому буде потрібне додаткове навчання, таку можливість нададуть, запевнили організатори. Попередньо, для подачі проєктів цьогоріч присутні на зібранні представники громадських інституцій обрали жовтень. Втім, у решти ще є час для внесення зауважень та пропозицій. Ознайомитися зі змінами до Програми фінансової підтримки проєктів ІГС можна на Всеукраїнській платформі електронної демократії E-Dem/Консультації з громадськістю.

Вони приймаються в електронному або письмовому варіантах за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 59, департамент правової політики та якості ВМР, e-mail: [email protected]
Телефони: (0432) 59-51-36, 59-51-55.

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 11 вересня (включно).

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin