Рішення ВМР: учасники індустріального парку зможуть отримувати електроенергію через малі розподільні мережі

Відповідне рішення затвердили вчора, 7 вересня, на виконкомі Вінницької міської ради. Як відомо, перша в Україні мала система розподілу в індустріальних парках, буде розміщуватись на території Вінницького індустріального парку Volia Agri-Food Park Vinnytsia.

Це стало можливим завдяки вступу в дію положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та «зеленої» трансформації енергетичної системи України». Учасники діючих на території громади індустріальних парків тепер матимуть можливість отримувати електроенергію для потреб власних виробництв від оператора малої системи розподілу. Передбачається, і це є досить важливим, що оператор малої системи розподілу не братиме плату за приєднання до електричних мереж. Наразі, одним з найбільших бар’єрів для розвитку бізнесу в Україні є саме велика плата за приєднання до електричних мереж, яку виставляють монополісти – обленерго, що неодноразово відмічалося в рейтингах Doing Business.

Це важливий крок пілотного проєкту, який сформує новий енергетичний кластер, що працюватиме на потреби індустріальних парків.

Варто зауважити, що в роботі промисловості електропостачання відіграє ключову роль. Створюючи ІП у Вінницькій громаді, муніципалітет взяв на себе зобов’язання облаштувати всю необхідну інженерно-транспортну інфраструктуру. На період будівництва виробничих потужностей в ІП була проведена лінія для живлення від існуючої підстанції, а тепер з’явилася і можливість створення малої системи розподілу (МСР).

МСР – це електрична мережа, приєднана до мереж системи розподілу або передачі, якою здійснюється розподіл електричної енергії певній кількості користувачів для задоволення їх потреб.

Як пояснюють у департаменті економіки і інвестицій, вже є оператор МСР, готовий взяти на себе інвестиційні зобов’язання з фінансування комплексу робіт з будівництва та введення в експлуатацію об’єкта інженерної інфраструктури (електрозабезпечення) – МСР, з метою створення належних умов для забезпечення функціонування індустріальних парків та здійснення учасниками парків господарської діяльності.

Таким чином, розвиток МСР відкриє можливість створення нових об’єктів електроенергетичної інфраструктури та підвищення якість послуг, що надається діючими операторами систем розподілу.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin