Музей Вінниці запрошує вінничан на презентацію книги «Микита Шаповал. Схема життєпису. Біографія. Листи»

Цього четверга, 14 вересня, о 18:00 Музей Вінниці запрошує вінничан на презентацію книги «Микита Шаповал. Схема життєпису. Біографія. Листи». Захід відбудеться за участі Анжели Савченко – упорядниці видання. Воно привертає увагу до покоління української міжвоєнної еміграції в Європі та найголовніше – спростовує міфи довкола історії Донеччини та Луганщини й подає докази фальшування ідентичності українського Сходу.

Це унікальна збірка, яка виводить у публічний простір епістолярну спадщину українського громадського та політичного діяча, бахмутчанина Микити Шаповала.

Публіцист і соціолог Микита Шаповал – один з багатьох українців, які боролися проти російського імперіалістичного режиму на початку минулого століття. Коли у Харкові в 1904 році встановили пам’ятник Пушкіну, Шаповал намагався його позбутися. Він стверджував, що «доки на Україні нема пам”ятника Шевченкові – не сміє стояти ніякий інший пам”ятник». Під час Перших визвольних змагань Шаповал був членом Центральної ради, обіймав посади міністра пошт і телеграфу в уряді Винниченка та міністра земельних справ в уряді Чехівського, був співавтором IV Універсалу Центральної ради.

Книга містить спогади про дитинство Микити Шаповала на Донеччині, початок її пролетаризації, родинні листи, які ілюструють атмосферу становлення більшовицької окупації в цьому регіоні, мапи, а також світлини населених пунктів, з якими пов”язані сторінки життя Микити Шаповала, що були знищені в ході російської війни в Україні.

Видання є результатом співпраці ЦПГА «Крила», ГО «Київські фрески» та особисто Анжели Савченко. Воно побачило світ за фінансової підтримки Фонду «Ізоляція» та ЄС.

Місце проведення: садиба Боруха Львовича (вулиця Симона Петлюри, 15-А).

Вхід вільний.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin