Понад пів тисячі гостей відвідали «Пироговський пікнік» у Вінниці

На території національного музею-садиби М. І. Пирогова 10 вересня відбувся «Пироговський пікнік». Подія зібрала численну кількість відвідувачів, а програма охопила найрізноманітніші заходи: лекції, майстер-класи, презентації та ігрові активності.

Особливістю цьогорічного Пироговського пікніка стала присвята Миколі Пирогову як засновнику військово-польової хірургії. До цієї події в музеї підготували нову виставку, присвячену зв’язкам Пирогова з містами України: Вінницею, Києвом і Одесою. Важливо й те, що основну колекцію музею доповнили експозицією, де представили сучасних військових медиків Вінниці, їхні фото, особисті речі. Одна з тих, про кого тут розповідають, – 29-річна Яна Рихліцька, бойова медикиня стабілізаційного пункту 93-ї бригади «Холодний Яр», яка загинула внаслідок російського обстрілу, коли у березні цього року евакуювала військових у Бахмуті. Директор національного музею-садиби М.І. Пирогова Олександр Турський розповів, що це буде постійна виставка, яка показуватиме зв’язок поколінь, історію та важливість військово-польової медицини.

«Задум проводити “Пироговський пікнік” з присвятою військово-польовій хірургії був ще до повномасштабного вторгнення. І загалом нам важливо було показати зв’язок військових лікарів сьогодення з тими поколіннями, які починалися саме від Пирогова як реформатора цієї справи», – додав директор департаменту маркетингу міста і туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені.

Акцент на історії військової хірургії та зв’язку Пирогова з Україною зробили й у новому путівнику музеєм-садибою, який також презентували на «Пироговському пікніку». А на додачу до цього, безперервно протягом дня тривали навчання з надання домедичної допомоги від Товариства Червоного Хреста України. Цікаво, що велику зацікавленість у них виявили діти: вони уважно слухали інструкторів й охоче вчилися тампонувати рани і робити непрямий масаж серця.

Однією з учасниць була 10-річна Ліза. Її мама, Людмила Альохіна, розповіла, що дівчинка не вперше бере участь у подібних тренінгах і цікавиться медичною тематикою, бо її тато – медик, працює на швидкій.

«Мені дуже подобається тут: цікаві локації, люди гуртуються… Ми вже були на майстер-класі з приготування морквяного супу, і це для мене стало відкриттям. Майстриня, яка його готувала, розповіла, що ще Микола Пирогов довів, що обсмажена морква дуже корисна для нашого організму. А ще в мене донька зареєстрована на майстер-клас із Петриківським розписом. Але навіть просто пройтися тут по території – це неймовірно. Мене тато завжди сюди приводив в дитинстві. І тут настільки все збереглося з тих часів: липова алея, ось ці чаші красиві з квітами, ялинки на центральній алеї, до цього часу є садок Пирогова з яблунями ще тих сортів. Я коли сюди приходжу, настільки надихаюся… Тому коли побачила в інтернеті, що тут буде Пироговський пікнік, просто не могла не прийти», – поділилась вінничанка Людмила Альохіна.

Ще одним ексклюзивом «Пироговського пікніка» стала можливість піднятися на веранду садиби, яка зазвичай є зачиненою для відвідувачів. Музей не лише відкрив туди доступ, а й влаштував фотозону «Чаювання з Пироговим», де за донат на підтримку ЗСУ можна було сфотографуватися з «живим» Миколою Івановичем, якого втілив актор Артур Константинов.

Решта активностей відбулися на галявинах та алеях садиби. Там розмістили ярмарок хендмейд-виробів від платформи BYVI, різноманітні майстер-класи, фудкорт, відпочинкові зони, де можна було посидіти на пледах і карематах, пограти в дерев’яні ігри та інше. На території садиби цього дня було велелюдно: сімейні пари, люди літнього віку, діти, студенти, військові… Заходи були найрізноманітніші, тож кожен міг знайти щось для себе.

Звернувши на стежку вздовж алеї старовинних лип, можна було вийти до яблуневого саду Пирогова. Там тривав художній пленер, де за мольбертами юні художники і художниці малювали пейзажі. Кураторами цього дійства були художники Сергій Бартко і Олександр Никитюк. Останній, до речі, намалював картину з Миколою Пироговим, який відпочиває у цьому ж саду, і передав її у фонди музею-садиби для майбутнього експонування.

Вхід на «Пироговський пікнік» був вільним, а присутніх закликали робити донати на потреби Збройних Cил України. Таким чином вдалося зібрати близько 12 500 грн. Для винагороди відвідувачі могли пригоститися яблуками, зібраними у меморіальному саду Пирогова. З цих же яблук старовинного сорту Антонівка на одному з кулінарних майстер-класів дослідниця подільської кухні Олена Павлова приготувала два види пирога.

За оцінками організаторів захід відвідало понад 600 осіб. «Ми відчули помітну зацікавленість аудиторії ще на етапі анонсування події, і результат відвідуваності перевершив навіть перший пікнік у 2021 році. Приємно, що серед присутніх були і вінничани, і внутрішньо переміщені особи, і гості з Києва та Львова, і військовослужбовці, які проходять реабілітацію в нашому місті. Це ще раз доводить, що подібні заходи важливі в час війни для підтримки наших захисників та захисниць і для психологічного розвантаження як дорослих, так і дітей», – підсумував Олександр Вешелені.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin