Географія шахових змагань на Вінниччині неухильно розширюється. 8 лютого обласний турнір провели й у Гнівані. Ігри проходили у приміщенні міського Будинку культури.

-Відкрита першість Гніванської ОТГ зібрала 55 шахістів. Вони представляли Вінницю, Жмеринку, Немирів, с. Кудлаї (Немирівський район), с. Ровець (Вінницький район), Козятин і «господарів поля». Турнір пройшов за підтримки голови Гніванської ОТГ Володимира Кулешова, Вінницької обласної федерації шахів і меценатів. На урочистому відкритті пан Кулешов привітав учасників. А представник обласної шахової федерації подарував організаторам 15 шахівниць та ігрових комплектів, що стало у нагоді, – повідомили у інформаційному відділі Вінницької обласної федерації шахів

Гра тривала у 9 турів за швейцарською системою. Серед учасників були спортсмени різної статі і віку. Малюки, в першу чергу представники Вінницької МДЮСШ № 6 і її філії (клубу «Романтик»), дали справжній бій дорослим та нерідко їх перемагали. Серед них були й шестирічні «гросмейстери» – Юрій Перепелиця та Іван Винокур. Вони, як і деякі інші учасники шахових баталій у Гнівані, готуються до чемпіонату Вінниччини серед дітей до 8 років.  Лідери постійно змінювали один одного. Причому по черзі очолювали перегони діти і дорослі. В підсумку тріумфували жмеринчани. Чемпіоном став досвідчений Олег Макогонюк, а срібним призером – юний Назар Шаталюк. На третьому місці – Роман Миронюк (Гнівань). Трійку кращих серед жінок склали екс-чемпіонка України серед дівчат Вікторія Біляк (Гнівань), Ангеліна Богомживуща (Вінниця) і Олександра Цюпало (Жмеринка).

Організатори подбали про низку додаткових призів. Серед іншого, відзначили наймолодшого учасника – шестирічного вихованця вінницького клубу «Романтик» (філії МДЮСШ № 6) Івана Винокура. А також найстаршого гравця – 79-річного Вадима Мазура зі Жмеринки.

Головним натхненником і організатором відкритої першості Гніванської ОТГ був місцевий тренер Олег Ліщишин.

– Це змагання ми планували провести ще наприкінці минулого року, але тоді не склалося. Ми вирішили організовувати відкриті турніри, аби сприяти прогресу місцевих гравців. Зазвичай дорослі шахісти збираються і грають в міському Будинку культури, – розповідає Олег Ліщишин. – В Гнівані шахами займаються діти, починаючи із першого класу. Маємо певні успіхи. Приміром, наші команди торік здобули бронзові медалі на обласному юнацькому чемпіонаті в Літині і на спартакіаді школярів у Вінниці.

Очільник Гніванської ОТГ нагадав, що тут приділяють велику увагу розвитку спорту, в тому числі й «королівської гри».

В майбутньому влада ОТГ збирається допомагати щороку у проведенні декількох шахових змагань – для гравців різного рівня.

Валентина Лісова