«Замки і резиденції в Україні, пов’язані із польськими родами»: у Вінниці відбудеться презентація книжки Дмитра Антонюка

Архітектурна, історична та культурна спадщина Вінниці та Поділля: вже завтра, 28 вересня о 18:00, у садибі Боруха Львовича відбудеться презентація книжки Дмитра Антонюка «Замки і резиденції в Україні, пов’язані із польськими родами». Автор описав 512 пам’яток, які відвідав і сфотографував особисто, серед них 293 двори, 120 палаців, 96 замків і фортець, 3 визначні резиденційні парки. Свою працю він присвятив героям – воїнам України усіх родів військ, які боронять нашу державу від підступного ворога.

Дослідник Дмитро Антонюк протягом багатьох років мандрував Україною від замку до замку, від палацу до палацу, фотографуючи їх та збираючи інформацію про їхню історію. Спершу він видав двотомник «Польські замки і резиденції в Україні». А цього року автор підготував доповнене перевидання під назвою «Замки і резиденції в Україні, пов’язані із польськими родами».

«Ще з часів пізнього Середньовіччя на території України та на території Поділля зокрема селилися представники різноманітних українських та польських шляхетських родів. Вони змінювали одне одного, набували і втрачали володіння в тих чи інших краях і зводили собі замки та фортифікації довкола них, аби оборонятися від ворогів. З часом необхідність у замках відпала і заможні землевласники почали будувати розкішні палаци, облаштовувати території поблизу, фінансувати спорудження культових споруд тощо. У вирі подій ХХ століття значна частина архітектурних шедеврів та історичних пам’яток була втрачена, але деякі збереглися до наших днів. Зокрема, на Вінниччині чи не найбільша в Україні концентрація давніх палаців і маєтків», – зазначають організатори.

Подія відбудеться за участі Генрика Ґрохольського, нащадка одного з тих шляхетських родів, які залишили на Поділлі велику кількість пам’яток. Зокрема, окрім палаців, парків та храмів, Ґрохольські сприяли появі Меморіалу воїнам османської армії у Стрижавці.

Місце проведення: Музей Вінниці, вулиця Симона Петлюри, 15-А.
Вхід на подію вільний.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin