У Вінницькому реабілітаційному центрі «Гармонія» стартують заняття з хібукі-терапії: що це таке

У Вінницькому міському центрі соціально-психологічної реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк впроваджують новий напрям терапії, що спрямована на покращення психологічного стану дітей та підлітків. Це ізраїльська методика, яка поступово набирає популярності і в Україні. Наразі два психологи центру реабілітації «Гармонія» пройшли фахове навчання та чекають на перших пацієнтів.

«У Центрі реабілітації “Гармонія” є різні напрямки роботи з людьми, які мають психологічні та фізичні травми. Нещодавно додалась ще одна методика – хібукі-терапія. Вона особливо актуальна для дітей, що пережили стрес внаслідок війни або переїзду. На жаль, в усій Україні та Вінниці таких немало», – зазначає директорка Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк Олена Чорнобривенко.

Хібукі-терапія – це ізраїльська методика подолання психологічної травми внаслідок війни у дітей та молодших підлітків. Концепцію проєкту хібукі-терапії для України розробила ізраїльська психологиня Дафна Шарон Максімов. Вона ж адаптувала закордонну методику для українських дітей, які пережили травму війни. Саме у ізраїльської фахівчині пройшли навчання психологи Центру реабілітації «Гармонія» Марія Кулик та Микола Чорнобривенко.

Слово «хібукі» в перекладі з івриту означає «обійми». Під час занять психологи використовують м’яку іграшку – песика з сумними очима і з довгими лапами, яка обіймає дитину за плечі. Концепція іграшки в тому, щоб викликати співчуття до іграшки та емоційну близькість з нею у пацієнта.

«Важливо, що магію психотерапії робить не іграшка, це лише інструмент. Психолог поступово і дуже дбайливо налагоджує контакт дитини з собачкою. Ми розповідаємо історії, що Хібукі приїхав з далекого міста, намагаючись провести аналогії з життям маленького пацієнта. Звертаємо увагу на іграшку, намагаючись зацікавити дитину, викликати у неї емоції», – розповідає психологиня Центру реабілітації Марія Кулик.

Хібукі-терапія показує високу ефективність в роботі з дітьми та молодшими підлітками, які пережили психологічну травму війни, труднощі адаптації в новому колективі, при переїздах. Ця ізраїльська методика вважається короткостроковою і триває 6-10 зустрічей. Формат занять може бути як індивідуальний, так і груповий.

Наразі у Центрі реабілітації «Гармонія» вже є іграшки хібукі. Тож психологи очікують на маленьких пацієнтів. Звернутися можна за телефоном (0432) 507 – 504 або за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin