Мова – серце народу: студенти та викладачі Тульчинського фахового коледжу культури навчались візуалізувати рідну мову

У культурно-освітньому просторі «Рутенія» в селі Забужжя Тульчинського району студентів і викладачів Тульчинського фахового коледжу культури навчали візуалізувати рідну українську мову.
Найкраща учениця видатного майстра Василя Чебаника – Анжеліка Корнієнко, знана каліграфиня була наставницею і поводирем у неймовірно захоплюючий світ письма шрифтами Рутенія.

Українське мистецтво письма сягає своїм корінням у глибину віків та має тисячолітню історію, – каже пані Анжеліка Корнієнко, – Але так склалося, що за понад три сторіччя український пропис втратив своє офіційне використання. Створений для російської мови “Гражданський шрифт”, що був примусово впроваджений на території усіх колоній московії, стер пам’ять українців про свою писемність.

Тепер, коли Україна вільна і незалежна, відновлюється й ключове культурне надбання – рукопис, який є однією з головних складових історичної спадщини нашої держави. Справою візуалізації української мови понад п’ятдесят років займається Василь Чебаник – всесвітньо відомий український художник-графік, каліграф, науковець і педагог, професор, автор оновленої абетки української мови на історичних національних основах у межах проєкту «Рутенія. Графіка української мови».

Студенти і викладачі коледжу із захопленням вивчали графеми українського правопису, які мають історичні основи розвитку української писемності, ознайомлювалися з історією і значенням кожного символу, кожного елементу букв.

«Час повертати своє» – це не лише про території, це і про свідомість передусім, про історію. – стверджує засновниця культурно-освітнього простору, громадська діячка Алла Торчинович, – молоді необхідно знати, вивчати свою історію, яка сягає глибин десятків тисяч років, цивілізацію, яка дала початок багатьом культурам світу. Усі це визнають, а більшість з нас навіть не розуміють про що мова. Тому ми створили цей простір, де кожен знайде шлях до свого коріння, до сили Роду, до пам’яті віків славної історії і культури.

На заході Анжеліка Корнієнко розповіла про історію виникнення та подальший розвиток ручного письма, про важливість популяризації і використання української абетки, як елементу української ідентичності. Учасники майстер-класі та практикуму з графічного письма жваво реагували на почуте: ставили питання, висловлювали свої думки і бачення, активно спілкувалися.

Культурно-мистецький простір “Рутенія” Alla Torchynovich в Лавандовий рай , що в Забужжі – справжня творча резиденція! Лекційно-практична зона, де за кілька годин вихідного дня студенти дізналися, навчилися і видали плідний результат, що гідний виставки, плавно переходить у арт-кафе з запашною кавою та смачною піцою, – залишила свій відгук в соцмережах учасниця проекту Наталія Лавренюк, викладачка коледжу культури, – все це на фоні лавандового поля, яке наповнене тематичними фотозонами, що так приваблюють і кличуть зануритися в атмосферу осені!

А під час великої перерви між імпровізованими парами, студенти оцінювали перегляд пленерних робіт своїх викладачів, адже в ці дня на «КМП Рутенія» проходив ще й пленер вінницьких художників.
Враження від мистецьких вихідних були просто неперевершені. Простір оживає і оживає разом з ним історія славного села Забужжя.Тому далі буде!

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin