Для вінницьких бабусь та дідусів, які є відвідувачами Терцентру провели мовний квест

11 жовтня підопічні Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування взяли участь у мовному квесті. Бабусі та дідусі змагалися за звання кращого знавця мов: української, англійської та польської. У заході взяли участь 25 активних відвідувачів Терцентру.

«У нас є чудова традиція – щороку проводити квести для відвідувачів. Підопічні Терцентру полюбляють активно проводити час, спілкуватися та дізнаватися нове. Для людей поважного віку це і приємно, і корисно», – зазначила завідувачка відділення денного перебування Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування Вікторія Вдовцова.

На денному відділенні Терцентру функціонують різні факультети для людей літнього віку. Зокрема, щотижня проводяться заняття з польської, української та англійської мов. Учні цих гуртків об’єдналися у три команди, щоб позмагатися один з одним у кращому знанні філології. Задля справедливості, кожна команда складалася з представників різних мовних факультетів.

Квест розпочався з того, що усі команди отримали свій «подорожній лист». На кожній «станції» із завданнями організатори виставляли бали за правильні відповіді. Усього було чотири станції: англійська, польська, українська мови та найзагадковіша – «Пісенний вернісаж». Завдання на учасників чекали різноманітні: поставити слова в алфавітному порядку, підібрати до іменників прикметники польською мовою, назвати кольори кульок англійською мовою, вірно промовити скоромовки, знайти зайве слово та багато іншого. А в кінці – команди могли навіть позмагатися у кращому знанні українських народних пісень.

«Я навчаюся на факультеті української мови. Ходжу на заняття двічі на тиждень. На уроках ми вивчаємо нюанси правильної вимови, правопис, фольклор. Жодне заняття не обходиться без вірша або української пісні. Мені дуже подобається дізнаватися нове про рідну мову», – зазначила учасниця квесту, 64-річна пані Наталія. А от її колега по Терцентру, пані Ірина, зізнається, що рідну мову знає не дуже добре, адже все життя розмовляла російською. Тому гурток української мови для неї – спосіб вивчити рідну солов’їну та більше послуговуватися нею у публічному та побутову просторі.

Після закінчення квесту команди отримали грамоти. А головне – море позитивних емоцій. Викладачі мов у Терцентрі, своєю чергою, пишаються своїми підопічними.

«Вивчати мови корисно для всіх, а особливо – для літніх людей. Це профілактика від хвороб, пов’язаних із пам”яттю, до яких схильні люди поважного віку. Вивчення нового спонукає нас свідомо мислити та активно жити. Адже відомо: ти стільки разів людина, скільки мов ти знаєш», – підсумувала викладачка української мови Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування Ганна Плотицька.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin