Перспективи розвитку галузі бджільництва у Вінницькій громаді: залучення фахівців та вихід на експорт

Сьогодні, 13 жовтня, у Вінниці обговорювали майбутні перспективи розвитку галузі бджільництва на території нашої громади. Муніципалітет впроваджує нові шляхи та інструменти, для того, щоб створити умови для високої переробки сільськогосподарської продукції, а також підвищення якості органічного виробництва. Для цього торік затвердили одну із перших в Україні Програму розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки. А вже зараз планують долучити освітян та європейських партнерів, які будуть ділитися з бджолярами громади досвідом та допоможуть їм впроваджувати нові технології ведення господарства.

Програма охоплює різні галузі аграрного сектору, серед яких землеробство, тваринництво, у т. ч. рибництво та бджільництво. Наприкінці вересня у Вінницькій громаді створили сільськогосподарський кооператив “ВІННИЦЬКІ БДЖОЛЯРІ”, які разом з представниками Вінницької міської ради, Вінницької ОВА були присутні на робочій зустрічі. Запросили на захід і освітян – викладачів професійно-технічного училища №14 см. Вороновиця, а також генерального директора Європейського кооперативного сімейного товариства «REGNUM KARPATES OROS», SCE міста Особлаха, Моравія – Чеська Республіка Катерину Лучицьку.

За словами заступника Андрія Очеретного, на меті у міської влади створення умов для повноцінної роботи аграрного сектору. А позаяк бджільництво є однією з невід’ємних складових цієї галузі, потрібно масштабувати діяльність пасічників та збільшувати кількість бджолосімей.

“Наше завдання створити впізнаваність нашого українського та вінницького продукту на ринку і вихід на експорт – один з ключових елементів. Для цього плануємо долучати освітян та науковців, які допоможуть нашим бджолярам збільшити продуктивність та поділяться з ними новими тенденціями у веденні господарства”, – сказав Андрій Очеретний.

Станом на початок жовтня у Вінницькій міській територіальній громаді зареєстрована 61 пасіка. Аби простимулювати пасічників до роботи, міська влада розробила Порядок надання фінансової підтримки на безповоротній основі фізичним особам у галузі бджільництва за рахунок коштів ВМТГ, де фізичні особи – бджолярі, чиї пасіки розташовані на території Вінницької громади можуть претендувати на допомогу у сумі в 200 грн за одну бджолосім’ю у випадку, якщо в пасічника їх від 4 до 9, а також 100 грн за одну бджолосім’ю за наявності таких на пасіці від 10 до 300. Про це розповідає Максим Мартьянов, директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради.

“Відповідно до Порядку вже забезпечено виплату фінансової підтримки з бюджету ВМТГ 38-ми пасічникам, які налічують 1834 бджолосім’ї”, – додав він.

Мед зараз активно використовується не лише як продукт харчування, а й в медичних та косметологічних сферах. Тому розвиток бджільництва має великі перспективи, переконані представники ПТУ №14 смт Вороновиця.

Вони розповідають, що опанувати професію бджоляра зараз є чимало охочих – своїх студентів вони навчають різним аспектам, пов’язаних з роботою на пасіці. Йдеться про медоносну базу та запилення сільськогосподарських культур, основи розведення та утримання бджолосімей, навчають також працювати зі спеціальним обладнанням тощо. Директор навчального закладу Володимир Нагорний зазначив, що його колектив готовий долучитися до ініціативи міської ради щодо масштабування діяльності бджолярів.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin