Але після завершення спортивних шкіл одразу розраховувати на професійну кар’єру молоді складно. Тому нерідко раніше найталановитіші юні гравці залишали наш регіон і шукали щастя в інших областях, в футбольних Академіях.

– Останнім часом керівництво професійного клубу другої ліги «Нива» поступово розбудовує футбольну вертикаль. Нещодавно були продовжені угоди про співпрацю із провідними школами регіону – ДЮСШ Блохіна-Бєланова і ДЮСШ «Прем’єр-Нива». Розпочалося співробітництво зі спортшколою «Темп». Справжнім проривом стало створення «Ниви-2», яка виступає в чемпіонаті України серед юнаків до 19 років (U-19). В останньому турі наша команда на полі Палацу дітей та юнацтва приймала лідера групи – «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) і перемогла із рахунком 2:1! – розповіли у прес-службі ФК «Нива». – Це була перша поразка прикарпатців в чемпіонаті України U-19. Після неї франківців наздогнали вінничани. А за додатковим показником (особиста зустріч) «Нива-2» піднялася на чільну сходинку турнірної таблиці групи! Продовження змагань – наступного року.

Хлопці розуміють, що необхідно виконувати поставлену задачу – вийти із групи. Для цього потрібно посісти 1-е або 2-е місце.

– Ми бачимо, що колектив із кожним поєдинком додає. Це красномовно засвідчили переможні результати, а це – головне. А наявні помилки будемо вправляти, тренерський штаб їх бачить. Тому, думаємо, ми покращуватимемо гру по ходу сезону, аби досягти поставленої мети, – каже віце-президент ФК «Нива» із дитячо-юнацького футболу, куратор «Ниви-2» Юрій Корбут.

Пан Корбут наголошує, що на поле в складі «Ниви» U-19 виходять вінницькі хлопці.

– Ця молодь вже стукає до складу основної «Ниви». Вона показує хороший футбол. Такого колективу раніше бракувало нашому місту. Тому не дивно, що вболівальники приходять, переживають. Вони підтримують команду.

А молоді нивівці, в свою чергу, не розчаровують і досягають потрібного результату, – додав Юрій Корбут.

Президент ФК «Нива» Вадим Кудіяров також схвально оцінив виступи другої команди.

– Ніколи у новітній історії професійної команди Вінниці за неї не виступало стільки багато місцевих футболістів. Деякі із них на початку сезону не були повноцінно готові до виступу на рівні майстрів, адже у Вінниці раніше не було завершеної футбольної вертикалі. Втім, зараз наша талановита молодь набирається досвіду в «дублі», – каже Вадим Кудіяров. – «Нива-2» виступає у сильній західній групі, де ї протистоять школи відомих клубів – «Буковини», «Прикарпаття», «Поділля» тощо. Вдалі виступи нашої «молодіжки» свідчать про те, що перспективи у вінницького футболу є.

Президент «Ниви» нагадав, що вже п’ять гравців «молодіжки» вже підписали контракти із професійним клубом. А нині ще стільки ж юних футболістів підтягуються до тренувального процесу із основною командою і мають перспективи на підвищення в класі.

Водночас «Нива» продовжує селекційну роботу.

– В першу чергу звертаємо увагу на випускників трьох футбольних шкіл Вінниці, з якими співпрацюємо. Найталановитіших включатимемо до складу «Ниви» U-19. Таким чином дублери створюватимуть конкуренцію гравцям основної команди. І завершуватимуть футбольну вертикаль у Вінниці. Ми обрали цей шлях і, сподіваємося, через кілька років «Нива» буде кузнею кадрів для професійного футболу, – продовжує Вадим Кудіяров.

Пан Кудіяров сподівається на подальшу підтримку з боку місцевої влади і бізнесу. Адже професійний футбол – доволі витратний вид спорту.

Валентина Лісова