«Як ми згуртували громаду»: у холі ВМР відкрили виставку, присвячену волонтерам

Особисті перемоги, історії, цікаві оповідки та відважні справи. У холі Вінницької міської ради відкрилась інтерактивна виставка волонтерських досягнень «Як ми згуртували громаду», яку презентує Фонд громади «Подільська громада». У експозиції представлено 15 унікальних авторських стендів. Кожен ілюструє справи волонтерів та волонтерок, які роблять свій незамінний внесок у наближення Перемоги та розвиток країни. Серед них як потужні громадські організації, що працюють на Перемогу ще з 2014 року, так і невеликі локальні ініціативи окремих представників волонтерського руху, які реалізують доброчинні проєкти, підтримують ВПО, готують смаколики чи виготовляють окопні свічки для бійців. Особливість експозиції в тому, що всі її відвідувачі та відвідувачки зможуть взяти участь у різноманітних інтерактивах, які допоможуть краще зрозуміти важливість волонтерської роботи.

На відкриття виставки завітали заступник міського голови Андрій Очеретний та секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський, який подякував волонтерам та волонтеркам за їхню щоденну працю та підтримку наших військових.

«Багато хто змінив свій фах, полишив роботу і став займатись тим, що допомагає хлопцям та дівчатам боронити суверенітет нашої країни, нашу незалежність. У березні 2022 року, спільними зусиллями Вінницької міської та обласної рад було створено Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб і Фонд громади «Подільська громада» є одним із його засновників. Це дало можливість скоординувати ту допомогу, яка надходила і від мешканців, і від донорів, і від бізнесу. Таке об’єднання зусиль допомагало збалансувати підтримку, адже ми моніторили потреби, а згодом розділяли допомогу за потребами. Волонтерство об’єднало нашу громаду та всю Україну. Це ще одна сила для ЗСУ, яка не дає здійснити плани ворогу. Дякуємо кожному з вас, ви всі герої! Дякуємо Збройним Силам, Перемога буде за нами!», – говорить Павло Яблонський.

Голова правління Фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова, зазначила, що готували виставку протягом кількох місяців. А інформація, яка представлена в цій інтерактивній експозиції, відображає діяльність волонтерських і громадських організацій на території Вінниччини.

«Ми довго думали, як можна було б подякувати, підтримати, змотивувати тих, хто в режимі нон-стоп працює разом чи поруч із нами увесь цей час, хто тим чи іншим чином були дотичні до діяльності Гуманітарного хабу «Вінниця». Тому вирішили, що виставка їхніх особистих перемог, історій, цікавих оповідок та відважних справ – гарний формат, щоб познайомити вінничан, і не тільки, з людьми, які часом непомітні, але які точно заслуговують на велике спасибі, – розповідає Олена Данілова. – Ми обрали інтерактивний формат, бо це не просто статичні стенди з інформацією, а «повне занурення» у волонтерські справи організації. Тому візитери/-ки матимуть можливість долучитися до інтерактивів, дізнатися багато нового і за бажанням підтримати ту чи іншу ініціативу».

До слова, за результатами соціологічних досліджень (http://surl.li/hexhp), 75 % населення України допомагає іншим, зокрема 25 % долучаються до волонтерства. Після повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року кількість людей, які долучилися до волонтерства, зросла в рази.

За словами Олени Данілової, збільшилася кількість волонтерських формувань і на Вінниччині. У громадах постійно проводять благодійні збори, закуповують і передають військову допомогу. Є чимало випадків, коли волонтерські команди розгорнули не просто сервісні центри для прийому внутрішньо переміщених осіб чи закриття потреб військових, а й організували повноцінні виробничі центри, де відшивають амуніцію та одяг для Захисників, пакують їжу довготривалого зберігання, плетуть сітки й кікімори, монтують військові девайси, буржуйки та пічки для приготування їжі тощо. Відтак головна мета виставки, яку організовує Фонд громади «Подільська громада», – підтримати розвиток волонтерського руху та посилити громадські ініціативи, щоб вони продовжували допомагати тим, хто цього потребує.

Під час відкриття виставки секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський спільно із головою правління Фонду громади «Подільська громада» Оленою Даніловою вручили подяки волонтерам та волонтеркам, чиї історії були висвітлені на стендах. Це подяки за вміння гуртувати громаду та активізувати небайдужість.

Діятиме виставка в холі міської ради до кінця тижня. Далі експонуватиметься в територіальному відділенні ЦНАП «Прозорий офіс» відділення «Вишенька», а згодом у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат».

Для довідки:

Інтерактивну виставку «Як ми згуртували громаду» організовано Фондом громади «Подільська громада» у межах Програми «Спільнодія», яка виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень і ГО «Разом проти корупції» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin