Адже спортсмени за допомогою компаса і карти мають швидко оцінювати ситуацію, миттєво знаходити правильний маршрут і контрольні пункти.

Вінничанка Анастасія Басюк у команді із харків’янкою у горах Каталонії виграла чемпіонат світу із надекстремального орієнтування у забігу на 24 години. Таким чином 22-річна дівчина уже вчетверте стала чемпіонкою світу. Стільки ж «золота» здобула у першості Європи із цього виду орієнтування. Усі подробиці розповіла нашому журналісту під час вручення грамоти за свої спортивні успіхи від Вінницької міської ради.

— Чемпіонат проходив неподалік Барселони, що в Іспанії. Гори були дуже високі, куди там нашим Карпатам. Коли ми приїхали, погода була сонячна, але в день змагань різко змінилась. Почались жахливі зливи, температура впала від 25 градусів тепла до 15. Одним словом, важко було як фізично, так і морально. Єдине, що тішило — неймовірні краєвиди. За нагороду боролась у парі з хар­ків’янкою, — розповідає Анастасія Басюк. — Коли нам видали карту англійською мовою для завдань, перші 20 хвилин я не могла зрозуміти, що і як робити. Все насичено й важко підібрати оптимальний варіант. А нам потрібно було знайти чим більше точок й відповідно за кожну набрати бали. Й все це без жодної допомоги й у режимі онлайн. Ми ніде не ночували, бо через холод не мали як зупинитись, бутерброди їли на ходу. Наполегливість, терпіння та мрія перемогти зробили своє. Загалом ми здолали 80 кілометрів, а набір висоти вийшов під 5000 кілометрів. У результаті здобули «золото», другу та третю сходинку взяли естонці. Вдячна своїй тренерці Людмилі Пронтишевій за підготовку та все, що вона для мене зробила.

На спортивне орієнтування Настя потрапила у 14 років, будучи школяркою. Її при­вів батько, який свого часу теж професійно займався цим спортом. Нині Настя Басюк закінчує навчання у Він­ницькому торговельно-еконо­мічному інституті за спеціальністю між­народний туристичний бізнес. Паралельно працює у готелі «Фран­­ція» менеджером служби прийому та розміщення людей. У 2020 році наша землячка мріє позмагатись на абсолютному чемпіонаті у Каліфорнії.

Віталіна Трудько
Фото Олексія Бойка