У Орландо (США) 11 серпня завершився 120-й відкритий чемпіонат США з шахів. У турнірі стартували 357 учасників, серед яких 17 – гросмейстери.

Серед учасників був і 22-річний вінницький міжнародний гросмейстер Ілля Нижник. Наш земляк набрав 8 очок з 9-ти можливих у турнірі за швейцарською системою і одноосібно посів перше місце. Відповідно до таблиці, його рейтинг склав 2760. Наступні позиції зайняли міжнародні гросмейстери Лазаро Брузон і Каміл Драгун.

Додамо, що у послужному списку вихованця МДЮСШ № 6 Іллі Нижника є сенсаційні перемоги над 16-м чемпіоном світу Русланом Пономарьовим і нинішнім представником топ-п’ятірки світового рейтингу Анішем Ґірі. Увійшовши свого часу до когорти наймолодших гросмейстерів світу, Ілля Нижник вважався одним із найталановитіших українських шахістів. А після перемоги на першому міжнародному турнірі в Москві у 2006 році за хлопцем навіть закріпилося цікаве прізвисько – «Вундеркінд із плюшевим ведмедиком», бо Ілля брав тоді з собою на турніри улюблену іграшку – плюшеву панду. Однак життя розпорядилося по-своєму. Шахові реалії в нашій державі такі, що в одну мить обдарований вінничанин пристав на пропозицію зі США і поїхав туди на навчання. Кликали його як шахіста, але поступово навчання у Вебстерському університеті поглинуло хлопця з головою. Шахи він не покинув, але життєві пріоритети вже змінив. Та, незважаючи на це, в минулому році він став переможцем 46-го Світового опена у Філадельфії. Тоді хлопець набрав 7,5 очка із 9-ти і отримав «золото». А днями увірвався у ТОП-100 кращих шахістів світу за рейтингом ФІДЕ.

– Я отримую стипендію, яка залежить від рівня гравця. Чим гравець сильніший, тим стипендія вища. Я отримую максимально можливу. За рейтингом я у нашому університеті один із найсильніших. Ті, хто має рейтинг 2400-2500, отримують трохи менше. Втім, їм теж на життя вистачає. Не жаліється ніхто. На такі гроші можна жити без проблем, — додає Ілля. — Живу в університетському гуртожитку, через дорогу від приміщення, де ведеться навчання. У нас житло на двох. Живемо разом з угорцем Петером Прохазкою, гравцем приблизно мого рівня. Ми ділимо кухню і гостьову кімнату, а спальня і санвузол у кожного окремо.

Віталіна Володимирова