Вінницька делегація презентувала свої напрацювання на конференції New Food Summit 2023

Нещодавно в Києві відбулася конференція “New Food Summit 2023”, присвячена новим технологіям та компаніям харчової та агропромисловості. Експерти обговорювали, якими можливостями володіють підприємці у контексті розвитку нових трендів та підходів до ринку їжі. Також йшлося про індустріальні парки як місця, де можна розвивати харчову промисловість. Про досвід роботи з такими інвестиційними проєктами у Вінниці та їх перспективу для розвитку національної економіки розповів заступник міського голови Ігор Откидач.

Зокрема він розповів, що Вінниця робить свій внесок у розвиток економіки країни за рахунок активної розбудови індустріальних парків. Наразі таких у громаді налічено чотири. Один з них – Вінницький індустріальний парк Volia Agri-Food Park Vinnytsia спеціалізуватиметься на виробництві проміжної та кінцевої продукції харчової промисловості, наданні спеціалізованих послуг, проведенні досліджень та розробок в агрохарчовій сфері. Нині там вже стартувало будівництво.

Ігор Откидач також розповів про комплексний підхід Вінницької міської ради до розвитку промисловості, де важливу роль відіграє і харчова галузь. Йдеться про перехід на зелену енергетику, забезпечення підприємців дорожньо-інженерною інфраструктурою в індустріальних парках, низку преференцій та пілотний проєкт, який реалізується у Вінниці – створення Малої системи розподілу енергозабезпечення, яка дозволить резидентам ІП користуватися електроенергією за значно нижчою ціною.

“Україна годує мільйони людей, десятки країн вважають нас надійним партнером попри війну та втрату логістичних маршрутів. Саме тому вже зараз ми маємо комплексно перейти до перебудови в економіці України, зокрема еволюційним шляхом забезпечити вихід agrifood сфери на якісно новий рівень. Вже зараз потрібно думати про те, що наявні енергетичні ресурси обмежені та дороговартісні і пошук шляхів впровадження у інфраструктурі переробки с/г продукції відновних джерел енергетики дозволять не лише здешевити кінцевий продукт, але й дозволять забезпечити енергетичну безпеку країни, – переконаний Ігор Откидач. – Як і до повномасштабної війни, так і зараз ми притримуємося проактивного підходу до залучення інвестицій, в т.ч. шляхом популяризації Вінницької міської територіальної громади на будь-яких майданчиках: починаючи від спеціалізованих інвестиційних та економічних форумів та продовжуючи співпрацею з представництвами іноземних країн та міст партнерів. Реалії сьогодення показали, що ми притримувались вірного шляху і ті напрямки, які вважали перспективними – тепер є сферами, які забезпечать успіх країни, а саме глибинна переробка с/г продукції, виробництво продукції з високим рівнем доданої вартості, логістика, відновна енергетика”.

Засновник та інвестор Volia Agri-Food Park Борис Шестопалов розповів про точки зростання українського сектору Agri-Food.

“Країна та майже всі індустрії, зокрема аграрна та харчова, зараз перебувають у складних обставинах. Величезні збитки, порушені логістичні коридори, продовжують руйнуватись ланцюжки постачання та зазнають збитків як національні виробники, так і традиційні покупці на зовнішніх ринках. Але в той же час Україна зараз має всі можливості перетворитись на глобальний аграрний хаб та процесинговий центр з виробництва новітніх, високотехнологічних продуктів, продуктів високо маржинальних та конкурентоспроможних, – говорить Борис Шестопалов. – Наразі є декілька точок зростання: інновації в агротехнологіях, створення нових продуктів у фудтеку, експорт та глобалізація, цифрові технології в харчовому виробництві. Запровадження цих стратегій може сприяти сталому зростанню українського агріфуду та фудтеку. Світу потрібні продукти з доданою вартістю. Але виготовити якісні продукти харчування без відповідної сировини неможливо. Тож потрібно об”єднувати агровиробників та виробників харчової продукції у створенні доданої вартості, аби не мати потреби імпортувати сировину для можливості конкурувати на іноземному ринку”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin