Голова ОСББ “Келецька 142”, Антон Савицький розповів, як кімната для проведення зборів перетворилася на місце для укриття

Жителі багатоповерхівки на вулиці Келецькій, 142, постійно піклуються про те, щоб укриття завжди було у належному стані. Вони слідкують за порядком, наявністю свіжої води, ліками та іншими необхідними речами. Недавно в кімнаті була встановлена камера відеоспостереження, а на дверях в сховище було встановлено автоматичний замок, за допомогою якого двері в укриття автоматично відкриваються під час повітряної тривоги.

«Загалом, спочатку ми планували це приміщення як кімнату для зборів членів ОСББ та місце відпочинку. Її облаштуванням мешканці, за власною ініціативою зайнялися ще в 2021 році, приблизно за рік до повномасштабного вторгнення. Саме в 2021 році виконали основні роботи: зробили ремонт, завели світло, облаштували меблями та обладнанням. В приміщенні розмістили спортивний інвентар, під’єднали бездротовий інтернет, а також провели водопровід-злив та облаштували санвузол», – зазначає голова правління ОСББ «Келецька 142» Антон Савицький.

Про те, що це приміщення може бути використане як укриття мешканці задумались ще до початку повномасштабного вторгнення. Тоді ж почали готуватися до різних можливих варіантів розвитку подій. Придбали вогнегасники, інвентар (лопати, кирки) для ймовірного розчищення завалів, а також ліхтарики та аптечки.

«Загалом, спочатку ми планували це приміщення як кімнату для зборів членів ОСББ та місце відпочинку. Її облаштуванням мешканці, за власною ініціативою зайнялися ще в 2021 році, приблизно за рік до повномасштабного вторгнення. Саме в 2021 році виконали основні роботи: зробили ремонт, завели світло, облаштували меблями та обладнанням. В приміщенні розмістили спортивний інвентар, під”єднали бездротовий інтернет, а також провели водопровід-злив та облаштували санвузол», – зазначає голова правління ОСББ «Келецька 142» Антон Савицький.

Про те, що це приміщення може бути використане як укриття мешканці задумались ще до початку повномасштабного вторгнення. Тоді ж почали готуватися до різних можливих варіантів розвитку подій. Придбали вогнегасники, інвентар (лопати, кирки) для ймовірного розчищення завалів, а також ліхтарики та аптечки.

«Фактично, коли все почалось, в нас вже було все готове. В лютому – березні 2022 року, в укриття спускалось дуже багато людей», – зауважує голова правління ОСББ.

Дітям, аби ті якось могли абстрагуватися від того що відбувається, вмикали мультфільми. Також для них зносили різні настільні ігри.

«Взагалі, перших пів року в укриття спускались доволі активно. А в перший місяць ми тут навіть чергування влаштовували. Будинок у нас досить згуртований, то мешканці і блокпости допомагали облаштувати і військовим частинам закуповувати необхідне. Мешканці завжди намагаються допомогти сусідам, знайомим, які воюють на передовій», –зазначає він.

Восени минулого року, як розповідає Антон Савицький, коли ворог почав бити по енергетичній інфраструктурі, в укриття закупили акумуляторні лампочки, місткості під питну та технічну воду, туристичні портативні засоби для приготування їжі, а також інфрачервоний газовий обігрівач для опалення приміщення:

«Він простий та безпечний у користуванні завдяки тому, що джерелом тепла є не сам газ, а інфрачервоне випромінювання… В період минулорічних відключень електроенергії, ми його вмикали то він добре зарекомендував себе як альтернатива газовому чи електроопаленню. Також ми іноді його вмикаємо, щоб зменшити вологість в приміщенні. В період відключень електроенергії в пригоді стали й газові горілки, на яких кип”ятили воду. Відверто кажучи, в мене в самого вдома електроплита, то я собі аналогічну теж придбав – і вони виявились досить зручними».

За його словами, кімната може використовуватись не лише, як укриття, для мешканців будинку, а й місце де можна зігрітися, в разі пошкодження ворогом критичної інфраструктури.

Зараз, перед вірогідним повторенням блек-аутів, мешканці будинку продумують, що ще можна зробити в укритті, що потрібно докупити чи як ще дообладнати кімнату, постійно оновлюють запаси води.

«Думаю, в разі небезпеки, в цьому приміщенні можна перебувати декілька днів, – розповідає Антон Савицький. – Ще плануємо придбати додаткові стільці, вони знадобляться для проведення загальних зборів ОСББ та на випадок перебування в укритті».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin