«Ми прикриваємо медиків»: вінничани почали безкоштовно виготовляти захисні щитки для лікарів : 06:04:2020

«Ми прикриваємо медиків»: вінничани почали безкоштовно виготовляти захисні щитки для лікарів
  • Троє жителів Вінниці, двоє з яких переселенці, розпочали 3D-друк захисних щитків на обличчя. Всі свої вироби чоловіки безкоштовно передають у медзаклади в різні куточки області. 

Ще два тижні тому Андрій Турко, Ярослав Пашкевич та Олександр Лушин боролися з наслідками коронавірусу, хто як міг: закупали захисні маски та халати для лікарів, підвозили медиків на роботу, безкоштовно консультували власників малого бізнесу. Кожен працював окремо. 

Приблизно десять днів тому вони об’єдналися і почали виготовляти захисні щитки на 3D-принтерах і розподіляти їх серед медичних закладів Вінницької області. Наразі передано близько 500 виробів. 

Ми запитали їх, чому вони вирішили цим зайнятися, кому вже допомогли і як інші можуть підтримати їхню ініціативу. 

Олександр Лушин

— Ми зрозуміли, що можемо принести користь, якщо будемо виготовляти та привозити нашим медикам захисні щитки. Кожен з нас трьох зайнявся тим, в чому він найбільш компетентний: Андрій відповідає за технічну складову, Ярослав за контактування з лікарнями та іншими установами, а я займаюся логістикою.

Нещодавно нас спитали на радіо, чи не боїмося ми конкуренції з професійними виробниками. Та ми будемо щасливими, коли професіонали замінять аматорів. Для нас це не бізнес, ми тут ситуативно, тому що є конкретна потреба в допомозі. 

Ми не хочемо хворіти, або опинитися в ситуації, коли в країні не залишиться тих, хто зможе нас рятувати. Сьогодні медики знаходяться на передовій, і саме вони рятують здоров’я вінничан. Допомагаючи медикам — ми допомагаємо, зокрема, собі. 

Андрій Турко

— Моє завдання — робити якомога швидше і якомога більше щитків. Я вибрав найоптимальнішу модель і почав її виготовлення. На одну модель витрачалося близько 1,5 години. Це довго. Тому я просто розробив власну. Спочатку її виготовлення займало годину та десять хвилин, а зараз на це йде, приблизно, 31 хвилина. У мене чотири принтера, за п’ять годин виходить 40 моделей. 

Мені здавалося, що на всю область потрібно десь 300 щитків. Я думав, що вони потрібні лише інфекціоністам та лікарям, які роблять обхід хворих. Виявилося, що вони потрібні всім. Навіть санітаркам та прибиральницям. Не можу залишатися осторонь, коли іншим потрібна допомога. Тому задля більшої ефективності підключив дружину та дочок.Зараз наш досвід вже переймають у Києві, Одесі, Дніпрі та Чернівцях.

Ярослав Пашкевич

— Це не піар і тим більше не комерція. Всі вироби ми розвозимо безкоштовно. На сьогодні зроблено і передано близько 500 щитків. У нас мало принтерів, тому ми не встигаємо закривати всі потреби. Вже зараз ми маємо замовлень за тисячу щитків. 

Моделі передані у вінницькі лікарні та поліклініки, у воєнний госпіталь та морг, а також у медичні заклади Бару, Немирова і Хмільника. Ми прикриваємо медиків. Якщо ми їх не прикриємо зараз, то всім нам буде дуже погано потім.

Кожен бажаючий може долучитися до цієї доброї справи. Є три варіанти, як це можна зробити

1

Якщо маєте власний 3D-принтер, то можете самостійно друкувати щитки вдома. Кілька вінничан вже долучилися таким чином до цієї ініціативи. 

2

На сайті 3Dplast можна замовити і оплатити пластик PLA (ПЛА) пластик 1.75 мм. Всі деталі можна дізнатися, написавши в приватні повідомлення Андрію Турко.

3

Також є варіант з переказом будь-якої зручної для вас суми коштів з поміткою «На пластик».

Картка ПриватБанку: 5168 7573 2575 5801 — Ярослав Пашкевич. 

Платні курси — стали безкоштовними, а вечірки — тепер в онлайн. Склали афішу на карантин

«Це не адаптація, а виживання». Як вінницькі ресторани та магазини переживають карантин

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin