Групи психологічної підтримки для дітей запроваджують у Вінницькому центрі реабілітації «Гармонія»

Психологічна реабілітація є одним із напрямків роботи Вінницького центру реабілітації ім. Раїси Панасюк. Ефективною формою роботи психологів центру є регулярні терапевтичні зустрічі для підлітків та молоді. З 8 лютого групи психологічної підтримки працюватимуть і для дітей.

Група психологічної підтримки для молоді функціонує з 2021 року. З грудня 2023 року аналогічні групи запровадили для підлітків. Вже у четвер, 8 лютого, перша психологічна зустріч відбудеться для дітей. Таким чином, в центрі реабілітації «Гармонія» психологічною підтримкою охоплять всі вікові категорії клієнтів.

Групи психологічної підтримки збираються щотижня за визначеним розкладом. Зустрічі ведуть психологи центру реабілітації «Гармонія» Марія Кулик та Микола Чорнобривенко. Теми для терапевтичних занять визначають залежно від вікової категорії та запитів клієнтів.

Наприклад, найпоширенішими темами для розмов з молоддю є стосунки з навколишніми людьми, сприйняття інвалідності в суспільстві, почуття, пов”язані з війною. Для дітей найбільш актуальною є тема взаємодії з ровесниками і батьками.

Особливу увагу також приділяють категорії підлітків.

«Підлітковий вік, як відомо, це складний вік: ти вже не дитина, але ще не дорослий. Зі змінами у свідомості, у своєму тілі пов’язані багато переживань. Особливо це може бути складно для підлітків з інвалідністю. Це все ми проговорюємо з клієнтами, щоб вони пройшли цей складний період життя з мінімальним стресом», – розповідає психологиня центру реабілітації «Гармонія» Марія Кулик.

На групах психологічної підтримки підлітків також навчають давати раду з повсякденним стресом, розповідають, як стрес впливає на тіло і на нашу свідомість. Багато говорять також про переживання, пов’язані з війною.

Психологічні розмови проходять у груповому форматі. У групі зазвичай від 7 до 15 учасників. За словами психологині центру реабілітації «Гармонія», груповий формат – це ніби маленька модель суспільства.

«Консультації саме у груповому форматі дають можливість клієнтам навчитися спілкуватися. Так ми можемо ефективніше пропрацювати теми, які найбільше турбують клієнтів в плані соціалізації, наприклад, як спілкуватися з однолітками, знаходити спільну мову з батьками», – зазначає Марія Кулик.

Основний принцип груп психологічної підтримки – конфіденційність, таємниця терапії. Все, що було проговорено в групі – там і лишається, не виноситься назагал.

«Наше коло на заняттях – це безпечне місце, де клієнти можуть говорити всі свої думки, не боячись того, що хтось сторонній про це дізнається», – зауважує Марія Кулик.

Психологи використовують різні методики залежно від запиту групи. Це можуть бути і розмовний формат (дискусійна бесіда), і психологічні ігри, і практичні техніки.

Актуальний розклад груп психологічної підтримки можна знайти на фейсбук-сторінці Центру реабілітації «Гармонія» (посилання). Також нагадаємо, щоб стати клієнтом Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, телефонуйте за номером (0432) 507-504 або звертайтесь за адресою: м. Вінниця, вул. В. Винниченка, 5.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin