Чергові заходи, направлені на розвиток сільських територій розробляють у Вінниці

У Вінниці активно впроваджується Програма розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки на 2023-2025 роки для Вінницької міської територіальної громади. Цього року планується розширити її на галузі овочівництва, картоплярства та тваринництва. Ця ініціатива обговорювалася під час останньої робочої зустрічі фахівців департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради з головами старостинських округів.

Головні завдання Програми налагодити діалог із виробниками сільгосппродукції Вінницької територіальної громади, надати їм необхідні консультації, можливість навчатися, переймаючи кращі практики та досвід, а також використання необхідних фінансових інструментів. На досягнення відповідних цілей у минулому році було направлено низку заходів. Прикладом, це виготовлення землевпорядної документації та паспортів водного фонду (ставків) задля ефективного використання водних плес та нарощування потенціалу рибного господарства.
А також з метою охорони довкілля створено ініціативні групи «Чиста водойма».

«Ми отримали дуже гарний результат для першого року діяльності Програми. Охопили абсолютно всі її цільові групи. Це і користувачі водних об’єктів, і фермери, і сільськогосподарські підприємства. Організували 85 зустрічей, учасники яких мали змогу не лише порушити виробничі питання, а й відвідати семінари та тренінги, – зазначив директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов. – У 2024 році прагнемо масштабувати роботу. Серед основних акцентів – овочівництво та тваринництво, виведення таких господарств із “тіні”».

За словами Максима Мартьянова, одним зі шляхів досягнення цієї мети є розвиток господарств сімейного типу. Це дозволить фермерам обʼєднатися, бути стійкими до економічних викликів та отримати широкі можливості для розвитку як власного бізнесу, так і своєї території.

Розвиток сільських територій через партнерство місцевої влади та громади – дійсно можливий. У цьому вже пересвідчились ті, хто долучилися до заходів Програми, зазначив радник міського голови з питань розвитку аграрного сектору Олександр Закорченний. За його словами, вже пішов зворотній зв’язок, є розуміння та запит від самих господарників.

«Тому що це в першу чергу потрібно їм. Той, хто буде в «тіні», я переконаний в тому, що там залишиться назавжди. Якщо не легалізується, не вийде на офіційні ринки, якщо не зможе юридично захистити і представити свою продукцію, його просто переможуть економічними методами», – додав Олександр Закорченний.

Під час зустрічі очільники старостинських округів надали інформацію, щодо ситуації безпосередньо на їхніх територіях. Як зазначила начальниця управління розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій ВМР Наталія Павленко, відповідно до цього буде напрацьовано план інформаційних зустрічей на місцях.

«Нам потрібно зустрітися та поспілкуватися із господарниками, щоб дізнатися на яких умовах вони працюють сьогодні, якої б хотіли підтримки безпосередньо від міської влади. Це потрібно зробити у найстисліші терміни», – каже вона.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin