У Вінниці запровадили нову соціальну послугу з формування життєстійкості: у чому вона полягає

Вінниця бере участь в експериментальному проєкті Кабміну із запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості. Проєкт спрямований на підтримку та зміцнення психічного здоров’я українців. Нову послугу з 1 лютого надають на базі Вінницького міського центру соціальних служб.

«Війна негативно впливає на психоемоційний стан суспільства. Тож задля покращення стану ментального здоров’я Вінницький міський центр соціальних служб надає зокрема і психологічні послуги. Це консультації для ВПО, Захисників і Захисниць та членів їхніх сімей. Відтепер вінничани зможуть отримати ще одну послугу, спрямовану на зниження загального рівня стресу і тривожності», – розповідає директорка департаменту соцполітики ВМР Валентина Войткова.

Як пояснює директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська, 3 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про реалізацію експериментального проєкту із запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості». Вінницька громада подала власну конкурсну пропозицію до Міністерства соціальної політики.

За умовами надавачем послуги може стати лише ФОП, громадська організація або некомерційне підприємство. У січні 2024 року конкурсна комісія визначила переможця конкурсу для запровадження послуги з формування життєстійкості. Ним стала ФОП Нагорняк Наталія. Координує функціонування послуги Міністерство соціальної політики, Національна сервісна служба і Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

Нова психосоціальна послуга передбачає комплексний підхід. Насамперед фахівці здійснюють оцінку потреб людини. Після цього клієнта інформують про доступні послуги для розв”язання проблем, можливості соціального захисту. За потреби також надають безоплатну правничу допомогу.

Планують також запровадити психологічну діагностику, консультування (індивідуальне, сімейне, групове), надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм та стресових розладів, навчання методів і прийомів, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо.

Окремий напрямок стосується психологічної роботи з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами.

Команда проєкту – це психологи, соціальні працівники та кейс-менеджер. Звертатися до них можуть усі без винятку містяни. Щоб отримати послугу з формування життєстійкості, звертайтеся за адресою: просп. Космонавтів, 30, каб. 301, 305. Тел.: 096-89-56-994.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin