У Вінниці міська рада підписала додаткову угоду до Генерального договору про співпрацю з державним банком-партнером “Ощадбанк”

Стабільність економіки є одним із основних пріоритетів в діяльності Вінницької міської ради. Для підтримки місцевих підприємств та посприяння їхньому зростанню та розширенню діяльності, влада міста впроваджує різноманітні інструменти, які вже успішно функціонують протягом кількох років. Один із таких заходів – це програма часткової компенсації відсотків за кредитами, які надаються підприємствам малого та середнього бізнесу за рахунок коштів бюджету Вінницької міської територіальної громади, запроваджена ще у 2018 році. Учора, 19 лютого, заступник міського голови Андрій Очеретний підписав додаткову угоду з державним банком-партнером “Ощадбанк” про впровадження нововведень та подовження співпраці у 2024 році.

Як пояснив Андрій Очеретний, вищезазначений Порядок передбачає механізм компенсації відсотків за користування кредитними коштами, залученими у банках на розвиток підприємницької діяльності. Сума компенсації у перший рік складає – 75%, у другий рік – 50%, у третій рік – 25%.

«Основною метою цього механізму є здешевлення вартості залучених кредитних коштів на розвиток підприємництва, детінізація економіки міста, створення нових робочих місць та, як результат, розвиток малого та середнього бізнесу. У період з 2018-2023 роки Ощадбанк видав 15 кредитів на загальну суму 17,38 млн грн. Учасниками процедури компенсації за цей же час було отримано 1,75 млн грн, що дало їм можливість закупити нове обладнання, створити додаткові робочі місця. Приємно відзначити, що у деяких позичальників компенсація покриває від 80% до 100% платежів за користування кредитами (відсотки за кредит)», – сказав Андрій Очеретний.

Власне, з метою детінізації економіки міста, забезпечення населення роботою та здешевлення вартості залучених кредитних коштів дію Порядку часткової компенсації відсотків за залученими кредитами суб’єктам малого та середнього підприємництва продовжили на 2024 рік, а також змінили у розділі 8: «Тимчасовий механізм Порядку» суму строкового кредиту або кредитної лінії у національній валюті України з 1 млн грн на 5 млн грн. У бюджеті ВМТГ у 2024 році закладено 4 млн грн на часткову компенсацію відсотків для розвитку суб’єктів господарювання, серед яких і заходи з енергозбереження.

«Запити на кредитування вже є і ми готові після підписання цієї додаткової угоди допомагати підприємствам й надалі. Дякуємо Вінницькій міській раді за розуміння в такий складний час. Відповідно до нових змін, збільшується сума строкового кредиту, тож ми зможемо надавати підтримку всім суб’єктам господарювання, зареєстрованим на території Вінницької міської територіальної громади, а раніше ми були в цьому обмежені. Тепер же зможемо працювати і з сільськогосподарськими виробниками. З нашої точки зору, основною в цій галузі є переробна, тому на цей напрямок ми теж робимо акцент. Наразі, маємо вже трьох представників бізнесу, які взяли кредит і вони є претендентами на компенсацію від міської ради. Серед них, зокрема, є агровиробник, який взяв інвестиційний кредит на розвиток фермерського господарства. Загалом з 1 січня цього року профінансовано 11 суб’єктів господарювання на суму близько 17 млн грн», – сказав начальника філії Вінницького обласного управління АТ «Ощадбанк» Юрій Боковий.

Наразі банками-партнерами ВМР у роботі в межах Порядку компенсації відсотків є п’ять Банків: 3 – державних (Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк) і 2 – комерційних (КредоБанк, Глобус).

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin