«Обирай сам»: у Вінниці анонсували відкриття центрів рекрутингу

Що таке рекрутинг, як реалізуватися у війську, долучившись до захисту Батьківщини, обрати фах до душі та здобути необхідні навички – про усе це розповідали у Вінниці 25 лютого на інформаційному заході «Обирай сам». Різні військові структури представили свої вакансії, умови служби та екіпірування. Запрошення на навчання у військових навчальних закладах було також вислано молоді. Організатори події не залишили без уваги ветеранів, надаючи їм інформацію про програми підтримки та можливості працевлаштування. Зокрема, незабаром у Вінниці з’являться рекрутингові центри, які виконуватимуть подібні завдання.

Приміряти захисне спорядження, спробувати свої сили на тренажері 3D віртуальної реальності повітряного судна F-16, симуляторі FPV дрона, ознайомитись зі зразками сучасної техніки та обладнання, послухати патріотичні пісні тощо. Таку можливість отримали всі охочі під час масової просвітницько-агітаційної кампанії, організованої Вінницьким територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. Інформаційний захід «Обирай сам», що проходив у ресторані готелю «Франція», зібрав на своєму майданчику представників десятків військових підрозділів, які сьогодні боронять Україну на суші, в небі та воді, а також – навчальних закладів, які готують для них висококласних фахівців. Вони, зокрема розповідали про спеціальності, котрих найбільше потребують у війську, та знайомили з особливостями вступної кампанії 2024 року. Щоб заохотити вінничан долучилися до події, цього дня у місті не видавали повісток.

За словами начальника відділу рекрутингу та комплектування Вінницької області, підполковника Геннадія Житкевича, сьогодні надзвичайно важливо, щоб кожна людина, яка свідомо обрала шлях захисту Батьківщини, могла якнайкраще реалізувати свої нахили та здібності. Саме такі перспективи відкриває рекрутинг, що передбачає добровільну згоду служити у війську.

«Захід, який військова команда рекрутерів Вінниці проводить сьогодні, – перший такого масштабу. Він дуже важливий, адже як показав досвід двох років великої війни – вмотивована людина, котра без повістки, самостійно виявила бажання служити і використовується за фахом – приносить більше користі суспільству, країні та врешті собі, бо віддається на повну, – каже підполковник. – Головна мета події донести до населення, що рекрутинг – це не тільки служба, а й навчання, показати, де які посади є, щоб не було страху мобілізації в ЗСУ, щоб людина знала, куди може потрапити, чим займатиметься і що її очікує».

«З досвіду скажу, що передусім людей лякає невідомість і саме такі заходи покликані допомогти їм позбутися цього страху, – зазначив своєю чергою начальник відділення рекрутингу та комплектування м. Вінниця, підполковник Олег Гонтаренко. – Коли людина свідомо обрала свій шлях. Знає, що хоче бути танкістом, артилеристом чи оператором БпЛа, то отримує можливість обрати відповідну пропозицію та пройти навчання. Заходи рекрутингу передбачають комплектування кандидатами на військову службу за контрактом. Це все проводиться сплановано у зазначені терміни, тобто жодної невизначеності, а отже й страху».

Як усе працює розповів із практики 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка, майор Сергій Цехоцький. Каже, рекрутингова кампанія доводить свою ефективність. І не лише щодо приведення цивільних до військової служби, а й навпаки повернення їх після демобілізації чи поранення до цивільного життя. Людям гарантують необхідний супровід на всіх етапах, а також сприяють в отриманні соціальної підтримки. Це ж стосується і їхніх родин.

«Передусім ми цікавимося вміннями добровольця, який звертається і хоче служити саме у нас. Потім згідно із ними підбираємо вакансії. Далі зв’язуємося із ТЦК, який відповідно направляє нашого кандидата до навчального центру. Більше того, ми контролюємо цей процес дуже прискіпливо, адже зацікавлені в тому, щоб після вишколу людина потрапила туди, куди прагнула. Це морально для неї важливо, – підкреслив Сергій Цехоцький. – У бригаді всі питання щодо соціальних гарантій, виплат відпускних, оформлення статусу УБД – вирішуються швидко і оперативно».

Військові кажуть, що наразі є попит на різноманітні посади – від водіїв, програмістів, операторів БпЛА, артилеристів, танкістів, інженерів до штабних працівників: аналітиків, діловодів, фінансистів тощо. Відтак, знайти себе зможе кожний, зауважує Роман Ковальський, – журналіст, який із першого дня повномасштабного вторгнення добровільно долучився до 120-ї окремої бригади ТРО, а нині сам займається рекрутингом. За його словами, незабаром у Вінниці відкриють відповідні центри, що працюватимуть на постійній основі.

«У них також не видаватимуть повісток, а консультуватимуть добровольців щодо перспектив та найкращих для них варіантів працевлаштування в армії. Створення центрів, які невдовзі буде відкрито, – це спільна ідея територіальної громади Вінниці та 120-ї бригади. Вони працюватимуть у трьох Прозорих офісах: на Замостянській, Космонавтів та Брацлавській. У кожному – послуги надаватимуть наші працівники, психологи та рекрутери, – розповідає координатор рекрутингових центрів Вінниці Роман Ковальський. – Людина, яка готова приєднатися до Сил Оборони і, зокрема, рідної 120-ї бригади та її батальйонів, отримає тут необхідну інформацію та пройде тестування. Ми запропонуємо вакансії, що дозволять їй служити разом із земляками, сусідами, однокласниками, такими ж добровольцями Вінниці як і вона. Кожний охочий зможе обрати не лише рід військ, частину, а й посаду, за якою буде працевлаштований. Прикладом, якщо він водій, то буде водієм, якщо айтівець – айтівцем … Чекаємо як дівчат, так і мужніх та потужних чоловіків».

Що ж до молоді, яка ще не досягла призовного віку, то вона на заході знайшла для себе цікаву інформацію з презентацій численних навчальних закладів, котрі готують фахівців від сержантського до офіцерського складів. І що не менш важливо – активними були і хлопчики, і дівчатка. Прикладом, юні Михайло та Кирило прийшли на виставку разом із мамою. «Вони вже у тому віці, коли необхідно визначатися – одинадцятий та десятий класи. Обоє мріють служити. Я їх розумію та підтримаю будь-який вибір», – розповіла жінка.

Зібрала цілу колекцію буклетів і вінничанка Анна. Дівчинка також у цьому році закінчує школу. Зазначає: «Сьогодні почула дуже багато корисного. В мене зараз батько воює, тому теж хочу долучитися до Збройних Сил. Задля цього посилено навчаюся, приділяю увагу фізичній підготовці».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin