День пам’яті та примирення: у Вінниці вшанували памʼять загиблих у Другій світовій війні

Сьогодні, 8 травня, на Вінниччині вшанували усіх, хто боровся проти нацизму і загинув у Другій світовій війні. Таким чином відзначили День пам’яті та примирення.

У заході взяли участь очільники міста та області, представники муніципалітету, Вінницької обласної Ради, військової адміністрації, громадські організації та небайдужі мешканці міста.

Військові поклали квіти до пам'ятника

Присутні вшанували пам’ять жертв війни хвилиною мовчання, а також віддали шану ветеранам, дітям війни та кожному, хто постраждав від нацистської окупації.

Представники влади міста та області на покладанні

«На жаль, радянська влада у свій час намагалася монополізувати перемогу над нацизмом. І коли весь світ вшановував пам’ять загиблих і перемогу над нацизмом 8 травня, то на 9 травня комуністи влаштовували масштабне свято перемоги. В умовах сьогодення, на жаль, рашисти, майже так само, як і нацисти у 1941 році, вночі напали на Україну. Тепер вороги зі сходу, а не з заходу, здійснюють геноцид українців. Рашистська ідеологія подібна до нацистської: така ж загарбницька політика і знущання з мирного населення. Наше завдання сьогодні – гідно вшанувати всіх загиблих у війні і тих героїв, які боролися та борються сьогодні за незалежність, мир та спокій», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада України відповідним Законом встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. 9 травня відтепер відзначатимуть День Європи. Пояснення істориків з приводу цих дат можна прочитати тут.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin