У Вінниці з січня можна переглянути експозицію “Подільська зима”

З початку грудня 2020 року у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею розпочала роботу виставка, на якій представлено живопис вінницьких художників та іконопис, етнографічні комплекси зі збірки музею.
Подільські зимові краєвиди представлені творами відомих митців Вінниччини Володимира Козюка, Ігоря Ященка, Михайла Довганя, Богдана Макаренко, Дмитра Самошевського у всьому багатстві тонового живопису відповідно непересічній авторській манері.
Майстром зимового пейзажу є вінницький художник Олександр Назаренко, який надав на виставку п’ять зимових мотивів, кожний з яких неповторний.
Теми історії, народних традицій святкування Різдва на Поділлі розкриває у своїх творах Іван Горобчук. Святковий настрій передають живопис Наталі Чернової (м. Київ), художній текстиль Людмили Бондар, розпис гутного скла Леонтія Гринюка за мотивами Миколи Гоголя, рельєфи на тарілях Василя Рижого та Наталі Лавренюк, декоративний посуд класика подільської кераміки Олексія Луцишина. Дещо виокремлена за змістом робота Світлани Телець «Ноїв ковчег. Зима 2020», яка ніби вловлює тривожні настрої нашого часу.
Комплекс ікон в експозиції присвячений зимовим святам – дням вшанування святих Варвари та Миколая, зображення цих святих часто можна зустріти у подільській народній іконі. Етнографічний комплекс, у який входить народна керамічна та дерев’яна іграшка, знайомить з звичаєм дарувати дітям «від Миколая» нехитрі забавки та смаколики.
На невеликому відкритті в дружньому музейно-мистецькому колі всі присутні художники, роботи яких представлені на виставці, в знак вдячності за постійну співпрацю отримали від директора музею Катерини Висоцької подарунки – альбоми «Визначні пам’ятки Вінниччини».
Виставка триватиме до 8 січня 2021 р.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin