У міському палаці дітей та юнацтва провели урок мужності, присвячений вшануванню оборонців Маріуполя

Сьогодні, 20 травня, у Вінницькому міському палаці дітей та юнацтва відбувся урок мужності, присвячений річниці виходу останнього захисника гарнізону “Маріуполь” із заводу “Азовсталь”. Захід, що вшанував оборонців Маріуполя, був організований департаментом освіти ВМР разом із Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм за ініціативи Вікторії Колмикової, матері загиблого «азовця» та вінничанина Романа Колмикова.

На уроці мужності були присутні 200 учнів та їхні вчителі, а також волонтери, військові та родини, які втратили рідних або досі чекають їх з російського полону. Захід розпочався хвилиною мовчання в пам”ять про загиблих Героїв, які віддали свої життя за свободу та незалежність України.

Спікери розповідали школярам про героїчну оборону Маріуполя, про те, як розгорталися події на “Азовсталі” та про незламний дух українських військових. Спеціально підготовлені презентації, відео та свідчення очевидців допомогли учням краще зрозуміти масштаб подвигу та значення цих подій для сучасної історії України.
Під час цієї зустрічі діти мали можливість особисто поспілкуватися з військовими представниками хорунжої бригади “АЗОВ”. Один із запрошених гостей, “Азовець” з позивним «Друг Даер», поділився своїми думками та відповів на численні запитання школярів.
«Азовці – це про патріотизм, сміливість та стійкість. Більше 700 азовців перебувають в російському полоні, тож ми маємо не забувати про них і боротись за те, щоб їх повернули додому. Адже всі ми розуміємо, що таке російський полон», — сказав військовослужбовець.

У департаменті освіти Вінницької міської ради зазначають: проведення уроку мужності – це важливий елемент патріотичного виховання молодого покоління. Такі заходи допомагають усвідомити значення героїчних вчинків оборонців Маріуполя для сьогодення і майбутнього України, а також сприяють формуванню національної самосвідомості та гордості за свою країну.

“Цього дня, 20 травня 2022 року, завершилася одна з найбільш драматичних та героїчних сторінок сучасної української історії. Захисники Маріуполя, мужні бійці, які до останнього тримали оборону заводу “Азовсталь”, отримали наказ про вихід, закінчивши таким чином свою багатомісячну оборону. Отож, ми провели цей захід, аби наші учні пам’ятали та знали, який подвиг зробили наші Захисники та Захисниці”, – зазначає начальниця відділу виховання та позашкільної роботи департаменту освіти Вінницької міської ради Наталія Перекрестенко.

Для учнів також підготували виставку «Герої мого краю: Янголи Маріуполя» та «Душа у місті Марії». Одна з виставок зображує біографію та роки життя азовців з Вінниччини, які поклали своє життя за українську землю, а на інших полотнах зображені портрети мам, життя яких розділилося на ДО та Після: щасливе минуле та вічний біль реальності. Виставка викликала чимало почуттів у присутніх:

“Ми дуже пишаємося нашими Героями. Їхній подвиг є прикладом для нас усіх. Сьогоднішній урок мужності допоміг нам краще зрозуміти ціну свободи та незалежності”, — зазначила учениця Марія.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin