Соціальна політика: помічники ветеранів та підтримка захисників

У Вінниці є безліч історій вдячності помічникам ветеранів. З початку цього року понад тисячу людей – ветеранів, військовослужбовців та їхніх сімей – звернулися до них за допомогою. Кожен приніс свої питання, турботи та тривоги. Помічники ветеранів завжди готові проконсультувати, допомогти та вислухати.

Одразу після госпіталю звернувся до помічника ветерана

Євгенія Лапшова мобілізували у вересні 2022 року. Чоловік воював під Новою Каховкою та Бахмутом у складі 57-ї окремої мотопіхотної бригади. Під Бахмутом військовий отримав поранення. Коли він був на позиціях, з ворожого дрону скинули гранату. Дрона наші оборонці не почули, бо працював міномет. В результаті Євгеній отримав важке поранення ноги.

Лікувався оборонець понад рік. Досі триває реабілітація. Розповідає, що одразу після того, як завершив лікування, звернувся до помічника ветерана.

«Я прийшов до спеціаліста, щоб дізнатися, які документи треба оформити і як це зробити. З цієї теми я взагалі нічого не знав. З помічником ветерана Олександром Шевченком ми говоримо як рівний з рівним. Я розумію його, а він мене. Звісно, без помічника ветерана було б дуже тяжко. У процесі оформлення документів є багато підводних каменів, яких я не знаю», – розповідає Євгеній Лапшов.

З лютого 2024 року пан Євгеній вже близько 10 разів мав прийом у помічника ветерана. Крім того, з фахівцем із супроводу він завжди на зв’язку телефоном.

З допомогою помічника ветерана Олександра Шевченка Євгенію Лапшову вдалося оформити інвалідність II групи внаслідок бойових дій, запустити процес оформлення учасника дій. Також фахівець порекомендував, де і як продовжити лікування та реабілітацію, дав контакти медиків.

«Ветерани, чинні військовослужбовці та їхні сім’ї приходять до нас по допомогу і підтримку. Ми намагаємося допомогти їм всім, чим можемо. Надаємо консультації і з законодавства, і зі свого практичного досвіду. Розповідаємо про реабілітацію, державні і муніципальні пільги, психологічну допомогу. Я розумію ветеранів, бо сам це все пройшов», – говорить помічник ветерана Олександр Шевченко, у минулому – боєць АТО/ООС.

Отримати допомогу приходять і чинні військовослужбовці

Боєць 120-ї бригади ТрО, головний сержант протитанкового взводу Юрій Шейн звернувся до помічника ветерана Олександра Маркова вже вдруге. Чоловіка цікавить земельне питання. Хоче побудувати будинок.

У 2015 році Юрій Шейн воював в АТО. Звільнився після закінчення контракта. А 25 лютого 2022 року вже знову знаходився у військовій частині. Зараз також перебуває на службі.

«Помічник ветерана провів мені консультацію, надав перелік документів, які потрібно зібрати. Звісно, це дуже велика допомога для нас, військових, адже не всі розбираються в законах і процедурах. А хлопці можуть порадити, підказати, допомогти розв”язати питання», – зауважив Юрій Шейн.

Олександр Марков, який консультував чоловіка, працює помічником ветерана з самого початку запуску проєкта. Олександр Марков теж оборонець, воював під Авдіївкою у складі 110-ї бригади. У квітні 2022 року отримав поранення, втратив ногу. А зараз допомагає ветеранам, спираючись на свій власний досвід.

«Хоча проєкт започаткувало Мінветеранів, саме міська рада взяла організацію його втілення у місті у свої руки. Спочатку було важко, але зараз наша робота налагодилася. Вважаю, що без підтримки міської ради цей проєкт не втілився б у реальність», – зазначає Олександр Марков.

Нагадаємо, наразі помічники ветеранів працюють у трьох Прозорих офісах соціального спрямування Вінниці за адресами: просп. Космонавтів, 30 (другий поверх); вул. Замостянська, 7; вул. Брацлавська, 85.

До них можна звернутися з приводу оформлення документів, надання пільг, гарантій і компенсацій, отримати консультацію щодо статусу учасника бойових дій, ветерана, члена сім’ї загиблого, різних довідок, оформлення пенсій, встановлення інвалідності.

Звертатися можна чинним військовослужбовцям, ветеранам, членам їхніх сімей, родинам загиблих та безвісти зниклих оборонців.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin