«Сервісний офіс у справах ветеранів»: результати цих фахівці

Помічники ветеранів надають консультаційні послуги у Вінниці з жовтня 2023 року. Починався цей шлях з експериментального проєкту Міністерства у справах ветеранів, а згодом фінансування та організацію роботи помічників ветеранів перебрала на себе громада. Наразі вони працевлаштовані як фахівці з супроводу ветеранів і демобілізованих у відділі «Сервісний офіс у справах ветеранів» Вінницького міського центру соціальних служб.

«Проєкт “Помічник ветерана” стартував улітку 2023 року. Тоді Міністерство у справах ветеранів визначило п’ять областей, які мали брати участь у пілотному проєкті. Серед них опинилася і Вінницька. У липні минулого року стартував прийом заяв на конкурс посад помічників ветерана, згодом з кожним кандидатом провели співбесіду, де визначили досвід цієї людини, компетенції та мотивацію», – розповідає директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

За результатами співбесід комісія відібрала кандидатів, які згодом пройшли навчання у Центрі ветеранського розвитку на базі Вінницького національного технічного університету. Протягом трьох тижнів вони мали практичні і теоретичні блоки занять. Вивчали юридичний супровід та соціальний захист ветеранів, супровід реабілітації ветеранів війни та членів їх родин, психологічні та комунікативні стратегії у роботі, професійну адаптацію ветеранів до цивільного життя, організацію роботи та документообігу фахівця по роботі з ветеранами.

Після успішно складеного іспиту 12 помічників ветеранів влаштували на роботу в окремо створений відділ «Сервісний офіс у справах ветеранів». Наразі його очолює полковник з 29-річним стажем військової служби Михайло Кузнецов.

«Головний принцип роботи помічників ветеранів – “рівний – рівному”. Тобто всі помічники ветеранів у минулому є військовими. Вони брали участь в АТО/ООС, стояли на захисті України під час повномасштабного вторгнення, мають поранення та інвалідність внаслідок війни. На власному досвіді фахівці з супроводу знають, що таке участь у бойових діях, тому можуть фахово надати допомогу Захисникам і Захисницям, зрозуміти їх і підтримати. Також помічницями ветеранів у нас працюють і дві жінки – дружини військових», – зазначає Валентина Войткова.

З 1 жовтня помічники ветеранів Вінниці надали понад 24 тисячі послуг, опрацювали більш як 3 тисячі звернень від 2,5 тисяч людей.

«Вінницька громада – єдина, де працюють помічники ветеранів і працюють досить успішно. Департамент соціальної політики робить усе можливе, щоб забезпечити нашим Захисникам і Захисницям гідне повернення до мирного життя, а також турбується про їхні родини», – підсумувала Валентина Войткова.

Нагадаємо, помічники ветеранів надають безоплатні консультації з питань:

  • працевлаштування
  • навчання та перекваліфікації
  • оформлення документів
  • пільг та гарантій
  • соціального захисту
  • реабілітації
  • психологічної допомоги
  • нарахування пенсій

Звернутися до них можна у Прозорих офісах соціального спрямування за адресами: просп. Космонавтів, 30, вул. Замостянська, 7, вул. Брацлавська, 85.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin