Підписали Меморандум про співпрацю з Business People Club та двома освітніми закладами: де готують спеціалістів робітничих професій

29 травня у Вінниці відбувся круглий стіл на тему «Бізнес, персонал, освіта, влада» в межах проєкту PROLEAP, який реалізує Business People Club разом з Вінницькою міською радою за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». На заході зібралися представники органів місцевого самоврядування, підприємницька спільнота та освітяни, щоб обговорити шляхи вирішення дефіциту кадрів на ринку праці задля зміцнення економічного потенціалу нашої громади та Вінницького регіону. Для ефективної роботи в цьому напрямі Вінницький міський голова Сергій Моргунов підписав Меморандум про співпрацю та взаємодію з ГО «Вінницький Клуб Ділових Людей/Business People Club», ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг» та Центром професійно-технічної освіти № 1 м. Вінниці.

Проєкт PROLEAP покликаний прискорити професійне навчання та розвиток підприємництва у Вінницькій міській територіальній громаді та Вінницької області й триватиме протягом 9 місяців. В результаті очікується працевлаштування 150 людей. Під час круглого столу присутнім презентували дослідження ринку праці на Вінниччині, де опрацювали питання найзатребуваніших професій та виклики, з якими найчастіше зіштовхуються роботодавці.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив, що одним з найбільших викликів для нашої громади та всієї України став брак кадрів – як через мобілізацію, так і через міграцію працездатного населення за кордон. Тож нагальною потребою є перекваліфікація людей, щоб вони могли знайти своє місце на ринку праці, отримувати достойну заробітну плату та залишатися вдома, аби зробити внесок у відбудову держави після війни.

«За результатами досліджень, які провела Європейська бізнес-асоціація у 2024 році, – 75% роботодавців України відчувають дефіцит кадрів. І водночас за даними сайту з пошуку роботи Work.ua, кількість активних шукачів роботи поступово скорочується. Серед основних причин: мобілізація, виїзд населення за кордон, концентрація працездатного населення в більш віддалених від лінії фронту регіонах та відмова офіційно працевлаштуватися через ризик бути мобілізованими. Вже зараз ми відчуваємо серйозний дефіцит кадрів на наших комунальних підприємствах і, думаю, якщо не почати працювати над вирішенням цієї проблеми спільними зусиллями – і на місцевому, і на державному рівнях – дефіцит кадрів буде все більшим вже найближчим часом. Особливо відчутним це стане після Перемоги у війні, в яку ми всі віримо. Бо процес відбудови та відновлення країни може серйозно уповільнитися тому, що не буде людей, які могли б цьому сприяти», – сказав Сергій Моргунов.

Міський голова Вінниці також подякував підприємцям, які працюють в Україні, створюють робочі місця і наповнюють податками бюджети всіх рівнів. За його словами, завдяки цьому наша громада може працювати в межах визначених пріоритетів – безпека та оборона, стійкість, турбота. Йдеться про регулярну допомогу військовим, які відбивають ворожі російські атаки, забезпечення сталої роботи критичної інфраструктури та соціальну підтримку вразливих верств населення за кошти з бюджету громади.

«Міська влада продовжує підтримувати малий та середній бізнес, ми затвердили відповідну Програму до 2027 року, де третина заходів направлена на переорієнтацію та посилення кадрового потенціалу. На це ми передбачили відповідний фінансовий ресурс – 11 млн грн. Все, що стосується переорієнтації – вона має бути направлена передусім на жінок. За даними Вінницького обласного центру зайнятості, у нашій громаді у 2023 році 7,7 тисячі осіб мали статус безробітних, а 75% з них – жінки. Тобто вони хочуть працювати, але немає вакансій, які відповідали б їх фаховому рівню.
Сподіваюся, що підписання меморандуму стане одним зі спільних кроків до наближення нашої мети. Спільними зусиллями ми зможемо справитися з різними викликами», – додав він.

Більше про мету та подальшу реалізацію проєкту PROLEAP розповіла президентка ГО «Вінницький Клуб Ділових Людей» Надія Лисецька.

«Проєкт передбачає залучення підприємців та власників бізнесу, які бажають розвиватися, втримувати своїх працівників та створювати нові робочі місця. Також нашою аудиторією є люди, які в пошуках роботи та ті, хто ще не визначився, чи потрібно їм взагалі йти працювати. Отож, ми будемо допомагати їм знайти можливість працевлаштуватися незалежно від того, є в них вища освіта чи досвід роботи. Ми прагнемо показати людям, що робітничі професії – слюсар чи майстер з пошиття одягу – настільки ж престижні, як робота юриста чи маркетолога. Це можливість щодня бачити результати власної роботи, це про стабільність та можливість самореалізуватися. Тому запрошуємо долучатися до проєкту, проходити навчання, отримати нову професію чи змінити кваліфікацію, брати участь в наших ярмарках вакансій», – сказала президентка ГО «Вінницький Клуб Ділових Людей» Надія Лисецька.

У п’ятірку найзатребуваніших професій на Вінниччині потрапили такі: майстер з пошиття одягу, кухар, менеджер з продажу, бухгалтер, слюсар механоскладальних робіт. Тож уже невдовзі майбутні учасники проєкту зможуть опанувати новий вид діяльності під супроводом спеціалістів, а в результаті – пройти стажування та отримати можливість офіційно працевлаштуватися.

Нагадаємо, програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує український бізнес з метою підвищення конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin