Вчора відбулось перше засідання фокус-групи щодо медичних відходів: усі подробиці у матеріалі

Протерміновані лікарські засоби, використані шприци, голки, ампули та інше. Вчора, 9 липня, у Вінниці відбулась перша фокус-група, присвячена роботі з медичними відходами, які продукуються на території громади. Захід, де зібралися представники громадськості та експерти, організований департаментом відновлення та розвитку та департаментом комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради в межах роботи над створенням Плану управління відходами громади.

Зустріч з обговореннями провели у культурному просторі «Піч».

Директорка департаменту відновлення та розвитку ВМР Ольга Ремешевська зазначила, що об’єднання зусиль та знань спеціалістів дасть можливість напрацювати дієвий механізм у галузі управління відходами, який можна буде втілювати в нашій громаді.

«Ми зустрілись для того, щоб зібрати конкретні пропозиції та рекомендації, які в подальшому внесемо до Плану управління відходами Вінницької МТГ. Зокрема це стосується застосування нових підходів до збору та утилізації відходів та можливі шляхи до їх зменшення. Медичні відходи – це одна з актуальних тем не лише в сфері довкілля, а й охорони здоров’я. Зараз ми продовжуємо слідувати цілям Зеленого курсу, який Вінниця задекларувала в 2022 році. Цей документ направлений на збереження довкілля і тема поводження з відходами посідає чільне місце. Тож зараз ми докладаємо зусилля для того, щоб впровадити європейські підходи в нашій громаді і для цього залучаємо спеціалістів, щоб комплексно охопити цей напрям», – сказала Ольга Ремешевська.

Напрацьовуючи механізм щодо управління медичними відходами, учасники фокус-групи обговорювали різні питання. Інженерка з технагляду департаменту охорони здоров’я ВМР Людмила Мормітко розповіла про поточний стан управління відходами на території ВМТГ, а начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами, старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Вінницької області Олександр Шевченко проінформував про те, як відбувається облік та моніторинг у цій галузі.

Детально про ліцензування господарської діяльності, пов’язаної з обробкою, знешкодженням, утилізацією і видаленням небезпечних медичних відходів присутнім розповіла представниця ТОВ «Еко-Захист» Ольга Болюх.

Модераторка засідання фокус-групи Юлія Замушинська додала, що до цієї зустрічі долучилися не лише члени робочої групи, а й небайдужі вінничани, яких цікавить тема поводження з відходами.

«Напередодні ми оприлюднили опитувальник і понад 30 охочих висловили бажання доєднатися до обговорень фокус-груп», – додала вона.

Попереду заплановані ще сім тематичних фокус-груп щодо управління небезпечними відходами, відходами будівництва та знесення, сільського господарства, промисловості, побутовими відходами тощо.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin