Стійкість та сприятливий бізнес-клімат: 12 липня відбулась робоча зустріч експертів

У Вінниці 12 липня відбулась робоча зустріч представників бізнесу, освіти, органів місцевого самоврядування та державної влади, де обговорювали перспективи кластерної трансформації економіки у Вінницькій МТГ. Новий підхід передбачає об’єднання можливостей підприємств дотичних галузей, підвищення конкурентоспроможності на ринку, а також створення сприятливого бізнес-клімату для ефективної роботи.

Учасникам презентації спікери розповіли про галузі, в яких Вінниця має найбільший потенціал відповідно до результатів кластерного дослідження, яке у місті вперше провели у співпраці представники Департаменту економіки і інвестицій ВМР та експерти Громадської організації «Центр громадської експертизи» за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки урядів Німеччини та Швейцарії.

«Є традиційні галузі, з якими можна працювати – агропереробка, харчова промисловість, а також легка промисловість. Але дуже великий сектор, який сформувався у Вінниці за останні роки – це ІТ. Крім того, місто має просто шалений потенціал з точки зору логістики», – розповів експерт «Центру громадської експертизи» Любомир Чорній.

За його словами, чимало підприємств у Вінницькій громаді можуть співпрацювати в галузях ІТ, відновлюваній енергетиці тощо. Надійною платформою для розвитку можуть стати індустріальні парки та інноваційно-технологічний центр «Кристал».

Кластерна трансформація сприятиме економічному розвитку громади за рахунок залучення нових технологічних та інвестиційних рішень, налагодження ще тіснішої співпраці між бізнесом та виходу на зовнішні ринки. В результаті це також суттєво підсилить обороноздатність країни, переконаний заступник міського голови Андрій Очеретний.

Він зазначив, що кластерний підхід до розвитку економіки у нашій громаді стартував задовго до повномасштабного вторгнення: у Вінниці почав набирати обертів кластер приладобудування та автоматизації, а також аграрний напрям.

«Різні галузі мають об’єднуватись для того, щоб зменшити собівартість продукції, а також це необхідно для розвитку глибокої переробки. Сировинна історія – це шлях в нікуди, тому якщо Вінницька область – аграрна, то глибока переробка аграрної продукції створить не лише додану вартість, а й нові робочі місця та забезпечить економічну стійкість нашої держави», – додав Андрій Очеретний.

Крім виробництва харчових продуктів і напоїв, транспорту та логістики, машино- та приладобудування, комп’ютерного програмування та інформаційних послуг, Вінниця також має високий потенціал для розвитку кластерів у сферах: гостинності і туризму, виробництві одягу, аксесуарів та взуття.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin